Foto: Adam Ciesielski

Aanpak eenzaamheid: van abstract naar concreet

Huismeesters van woningcorporaties kunnen signalen van eenzaamheid signaleren en doorgeven. Corporaties kunnen ontmoetingsruimen faciliteren en contactbevorderend bouwen. Dat zijn drie rollen die volgens Arie Ouwerkerk, directeur van Coalitie Erbij, zijn weggelegd voor corporaties om eenzaamheid aan te pakken. Ouwerkerk zei dit op de bijeenkomst 'Corporaties pakken eenzaamheid aan'.

De kleinschalige bijeenkomst over de rol van corporaties bij het voorkomen of bestrijden van eenzaamheid vond plaats bij Thuisvester, een corporatie die actief aan de slag is gegaan met het thema en de ervaringen graag wilde delen. Aedes vereniging van woningcorporaties en het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg organiseerde de bijeenkomst om mensen bij elkaar te brengen en ervaringen en vooral kennis te delen.

De corporatie organiseerde eerder werkconferenties voor de maatschappelijke samenwerkingspartners waarbij ze een aantal effectieve laagdrempelige projecten presenteerde. Na afloop committeerde de partners zich aan een project. De corporatie betaalde het landelijke adviesbureau Movisie om de partners te begeleiden in het opstellen van een plan van aanpak zodat binnen 4 maanden gestart kon worden met de daadwerkelijke uitvoering. Van abstract naar concreet, dat is het werkbare recept. 

Pantoffelafstand

Maar wat zijn dan woonvormen die kunnen helpen bij het tegengaan van eenzaamheid? vraagt een deelnemer hardop. Jan Ruyten, directeur van Thuis in welzijn, antwoorde direct: het Thuishuis. Dit is een studentenhuis voor mensen die dreigen te vereenzamen. Vijf tot zeven bewoners wonen hierbij in een huis van 400-450 m2, bij voorkeur op een locatie waar je op pantoffelafstand boodschappen kunt doen. Iedere bewoner heeft een eigen woonruimte. Als het nodig is, kan er zorg geregeld worden. Vrijwilligers runnen het huis en ondernemen activiteiten met de bewoners die dat willen.

Ontmoetingsgericht ontwerpen

Ook andere partijen kunnen een rol vervullen rond eenzaamheid. Zoals de gemeenten in het kader van de Wmo. Norbert Broenink, senior onderzoeker bij de DSP-groep onderzoekt in opdracht van het ministerie van VWS eenzaamheidsbestrijding bij gemeenten. In zijn onderzoek ontdekte hij dat sommige gemeenten beleid maken dat gericht is op ontmoeten, of juist op signaleren, op integraal beleid of op maatwerk of een combinatie van deze beleidsrichtingen. Arie Ouwerkerk wil onderzoek verrichten naar wat er wel en niet goed werkt om eenzaamheid te bestrijden, good practices verzamelen, een congres organiseren. De Coalitie Erbij organiseert samen met het Kenniscentrum dit jaar een prijsvraag om ontwerpen die ontmoetingsgericht zijn boven tafel te krijgen. Hierover komt op deze website binnenkort meer informatie.

Meer informatie

geef uw reactie


28-02-2011