S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Nederlanders in dubio over eigen woontoekomst

Nederlanders maken zich zorgen over de opvang van ouderen in de toekomst en zijn in dubio over hun eigen woontoekomst, omdat ze het liefst zo lang mogelijk thuis blijven wonen, maar hun familie niet tot last willen zijn. Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde onderzoek ‘Zorgen voor morgen, over woonkeuzes en zorgen voor elkaar’ dat Interpolis in samenwerking met Mezzo (landelijke vereniging voor mantelzorg en vrijwilligerszorg) liet uitvoeren. 47% van de respondenten vindt dat de overheid primair verantwoordelijk is voor de zorg voor ouderen, maar 55% heeft hier helemaal geen vertrouwen in.

Mantelzorg en woningaanpassingen

Veel Nederlanders maken zich zorgen om een vermindering van de kwaliteit van zorg doordat deze zorg vaker moet komen van familie en vrienden. Men vindt het wel belangrijk iets voor de eigen ouders te doen, maar geeft daarbij de voorkeur aan mantelzorg van tijdelijke aard. Het credo ‘vele handen maken licht werk’ is wel een belangrijk uitgangspunt. Om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, ziet men in dat aanpassingen in het huis onvermijdelijk zijn. Men houdt daarbij wel de overheid verantwoordelijk voor de extra kosten. Ondanks het lage vertrouwen in de kwaliteit van de ouderenzorg ziet het merendeel van de Nederlanders het verzorgingshuis wel als beste oplossing als ouderen niet meer goed voor zichzelf kunnen zorgen.

Bevindingen van het onderzoek

  • 51% van de Nederlanders vindt het geen goed idee dat de overheid de verantwoordelijkheid voor ouderenzorg bij de burgers neerlegt.
  • 47% van de Nederlanders vindt dat de overheid primair verantwoordelijk is voor de zorg voor ouderen, maar 55% zegt hier geen vertrouwen in te hebben.
  • Over de opvang van ouderen in toekomst maakt 79% van de Nederlanders zich zorgen.
  • 79% van de Nederlanders is bang dat de zorgkwaliteit hard achteruit gaat, omdat er beroep moet worden gedaan op zorg door vrienden en familie.
  • 43% van de Nederlanders wil best mantelzorg verlenen aan de ouders, maar alleen als de zorg kan worden gedeeld met mensen uit de omgeving.
  • Van de Nederlands heeft 55% nog niet nagedacht over wat te doen op het moment dat zij niet meer voor zichzelf kunnen zorgen.
  • 40% van de Nederlanders wil later, als zij niet goed meer voor zichzelf kunnen zorgen, koste wat kost in hun eigen huis blijven wonen.
  • Toch is 55% van de Nederlanders van mening dat verhuizen naar een aanleunwoning de beste oplossing is om zelfstandig te kunnen blijven wonen.
  • Van de Nederlanders is 68% bereid om de woning te verbouwen om zo langer zelfstandig te kunnen blijven wonen.
  • Vooral ouderen (65+) willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, maar 55% wil hierbij hun familie niet tot last zijn.

Mini-docu 'Het Huis Uit?'

Met de mini-docu ‘Het Huis Uit?’ wil Interpolis de bewustwording vergroten over de vraag hoe je zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen als je ouder wordt en zorg nodig hebt. Daarnaast wordt door de verzekeraar gezocht naar concrete oplossingen om de zelfredzaamheid van ouderen te vergroten, zodat zij ook in de toekomst op een veilige manier thuis kunnen blijven wonen.

14-10-2015 16:36

Meer informatie

  • Rapport 'Zorgen voor morgen, over woonkeuzes en zorgen voor elkaar'
  • Bekijk de mini-docu 'Het Huis Uit' op de website van Interpolis
D E F