S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

'Woningverhuur hoeft voor zorgverlener niet lastig te zijn'

Woningen in een verzorgingshuis verhuren aan ouderen zonder indicatie, doet de Twentse zorgorganisatie Livio al jaren. In het  Broekheurnerstede in Enschede heeft de helft van de bewoners vanwege fysieke of geestelijke problemen het recht gekregen op een plek in het verzorgingshuis. De andere helft bestaat uit gezondere ouderen zónder zo'n boterbriefje voor het verzorgingshuis. Zij betalen zelf voor voorzieningen van het woonzorgcentrum.

Nu het kabinet wil dat ouderen langer zelfstandig blijven wonen, zal deze verhuur in de toekomst nog wel eens een vlucht kunnen nemen. Verzorgingshuizen kunnen zo hun omzet op peil houden en zelfstandige ouderen kunnen zich veilig weten in woonzorgcentrum. "De tijd ligt  achter ons dat mensen op hun 65ste naar het bejaardenhuis gingen en alles voor ze geregeld werd", meent Hans Arnoldy, bestuursvoorzitter van Livio. "Meer eigen regie is beter en meer zelf betalen is ook niet zo gek."

De verhuur van appartementen is niet zo ingewikkeld als wel wordt beweerd, zegt hij. Voorwaarde  is een goede administratie. "Daarnaast moet je de verwachtingen van klanten goed managen. Je moet heel duidelijk communiceren wat klanten krijgen en tegen welke prijs. Als mensen dan bereid zijn de huurprijs en de servicekosten te betalen, zijn zij welkom." 

Lees het volledige artikel met daarin het interview met Hans Arnoldy »

'Het gezicht van extramuralisering'

De overheid zet flink de vaart achter een al eerder ingezette trend, het zogeheten extramuraliseren: ouderen langer zelfstandig laten wonen en niet zo snel als vroeger naar een verzorgings- of verpleeghuis laten verhuizen. Sinds dit jaar komen mensen met een lichte zorgvraag niet meer in aanmerking voor een verblijf in een zorginstelling. De komende jaren zullen ook mensen met een zwaardere zorgvraag thuis moeten blijven wonen. Het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg is op zoek gegaan naar de uitwerking van dit beleid in de praktijk. Hoe kijken zorgaanbieders, woningcorporaties, wetenschappers en gemeenten aan tegen deze maatregelen en wie zijn eigenlijk de hulpbehoevende mensen die dit raakt? Journaliste Antoinette Reerink reisde het land door en sprak zowel met ouderen als met bestuurders en medewerkers in de sectoren wonen en zorg. Volg haar in de artikelenserie 'Het gezicht van extramuralisering'

meer informatie

 

05-03-2013
D E F