S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Artikelenreeks Levendige Ontmoetingsplekken


Met deze reportageserie willen Coalitie Erbij en Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg mensen en organisaties inspireren om samen te werken aan méér levendige ontmoetingsplekken in het land. Giesen is auteur van ‘Sonnevanck, thuis in een openbaar lokaal’ en als onderzoekster gespecialiseerd in sociale kwaliteit van openbare ruimtes.

Aflevering 1: Seniorenflat wordt ontmoetingsplek voor de buurt

In de eerste aflevering bezoekt Carin Giesen ontmoetingsruimte De Spil van seniorenflat Sterrrebos in Oss, waar woningcorporatie BrabantWonen en zorgorganisatie BrabantZorg nauw samenwerken. Sterrebos werd indertijd gebouwd als serviceflat voor uitsluitend vitale ouderen. Tegenwoordig is de bewonerssamenstelling veel diverser is gestart met het openstellen van het ontmoetingscentrum De Spil voor kwetsbare senioren in de wijk die moeilijk de deur uit komen.
Lees het artikel 'Seniorenflat wordt ontmoetingsplek voor de buurt'

Aflevering 2: Doorzettingsvermogen ouderen levert eigen ontmoetingsplek op

De tweede aflevering in deze reeks gaat over het Senioren Ontmoetingspunt in Doetinchem een succesvolle vorm van zelforganisatie. Het SO is gevestigd in een voormalige technische school, verbouwd tot Cultuurcluster ’t Brewinc aan de rand van het stadscentrum van Doetinchem. Het SO is doordeweeks overdag geopend en in het weekend op zondagmiddag. Een paar avonden per week zijn er gerichte activiteiten.
Lees het artikel 'Doorzettingsvermogen ouderen levert eigen ontmoetingsplek op'

Aflevering 3: Succes buurthuis door kennis van de wijk

In de derde aflevering van de serie bezoekt Carin Giesen buurthuis De Pijler in Vleuten-De Meern. Een ontmoetingsplek voor mensen uit verschillende generaties en culturen, voor alle groepen uit de wijk. "Je moet de buurt kennen om mensen te bereiken", zegt sociaal beheerder Adil Chebli. Het buurthuis brengt bewoners bij elkaar, haalt ze uit hun isolement. "Wat zich binnen heeft ontwikkeld, werkt buiten door. Mensen zeggen gedag op straat."
Lees het artikel 'Succes buurthuis door kennis van de wijk'

Aflevering 4: Atelier Kunst & Koken is huiskamer voor kwetsbare groepen

In de vierde aflevering is het de beurt aan de Amsterdamse Indische Buurt. Hier is de huiskamer van Atelier K&K er voor buurtbewoners die in een sociaal isolement zijn geraakt. Een ontmoetingsplek waar kwetsbare mensen hun krachten bundelen en een nieuw netwerk opbouwen. Met mooie initiatieven in en voor de buurt als bijproduct.
Lees het artikel 'Atelier Kunst & Koken is huiskamer voor kwetsbare groepen'

Aflevering 5: 'Huiskamers van de Buurt' voor en door wijkbewoners

In de vijfde aflevering aandacht voor zorgorganisatie de Posten in Enschede, die drie 'Huiskamers van de Buurt' gecreëerde als laagdrempelige ontmoetingsplek voor en door (oudere) wijkbewoners. Het past in haar streven naar verbinding met de wijk. “Wij doen allerlei projecten samen met de gemeente, scholen en de welzijnswereld, gericht op de aanpak van sociaal isolement van ouderen”, vertelt Ineke Olthof, hoofd thuiszorg van de Posten.
Lees het artikel 'Huiskamers van de Buurt' voor en door wijkbewoners

Aflevering 6: 'We maken het samen!'

In de zesde aflevering bezoekt Carin Giesen het Repair Café Groningen. Vrijwilligers en bezoekers repareren hier samen kapotte spullen. Bijzonder aan het Groningse Repair Café is dat hier de werelden van horenden en doven samenkomen. 
Lees het artikel 'We maken het samen! Klussen in het dovenclubhuis'

Aflevering 7: Bevlogen vrijwilligster brengt ouderentrefpunt tot leven

In de zevende aflevering bezoekt Giesen ouderentrefpunt ’t Meijerke in Den Bosch, dat Jetty Lobregt in opdracht van woningcorporatie Zayaz nieuw leven inblies. De frisse insteek die de 58-jarige vrijwilligster meebracht, bleek een schot in de roos. “Het liep hier helemaal vol. Vaste en oud-bezoekers, naast anderen uit de buurt. Ze vonden het geweldig.”
Lees het artikel 'Bevlogen vrijwilligster brengt ouderentrefpunt tot leven'

Aflevering 8: 'Voedseltuin Food for Good brengt mensen samen'

In de achtste en laatste aflevering bezoekt Carin Giesen voedseltuin Food for Good in Utrecht. Anders dan bij andere buurtmoestuinen staat bij Food for Good de integratie van kwetsbare mensen en buurtbewoners voorop. Tegen het einde van de opstartfase blijkt het mengen van beide groepen een succes te zijn.
Lees het artikel 'Voedseltuin Food for Good brengt mensen samen'

27-01-2014 13:45

Meer informatie:

D E F