S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Vitale tuinen voor mensen met dementie

Impressie themabijeenkomst 27 januari 2016

Groen en bewegen is belangrijk voor de gezondheid, zo is uit onderzoek gebleken. Ook voor mensen met dementie geldt dit. Maar zij komen vaak weinig buiten, zeker als ze in een zorglocatie wonen. Er zijn nuttige praktijkvoorbeelden van ‘vitale tuinen’ te vinden, maar die worden nog weinig gedeeld door zorgorganisaties. Hoe worden deze tuinen ontworpen en gebruikt, en wat zijn de aandachtspunten voor zorgorganisaties? Deze vragen stonden centraal tijdens de bijeenkomst ‘Vitale tuinen voor ouderen met dementie’, die het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg organiseerde met Hogeschool CAH Vilentum. Kenniscentrum-adviseur Penny Senior deed verslag.

‘De Heerlyckheid van het Parkhuis’ te Dordrecht

Ruim 40 mensen uit de zorgsector, maar ook tuinarchitecten, onderzoekers en vrijwilligers, delen hun ervaringen. Het gezelschap is te gast bij Het Parkhuis in Dordrecht, waar sinds enkele jaren de beleeftuin ‘De Heerlyckheid van het Parkhuis’ is gerealiseerd. Uiteraard nemen de deelnemers daar ook een kijkje.

Daniëlle Harkes, manager van het Kenniscentrum, opent de middag met de oproep elkaar te inspireren. Juist de aanwezigheid van mensen uit de zorg en de groensector kan meerwaarde hebben. Ze refereert aan een onderzoek over het naar buiten gaan van bewoners van een verpleegafdeling. Nadat een nieuwe tuin was aangelegd kwamen bewoners minder in plaats van meer buiten. Ze hadden namelijk nu mooi uitzicht vanuit de huiskamer en de noodzaak om te gaan wandelen met bewoners werd door henzelf, mantelzorgers en personeel minder gevoeld. Hoewel alleen al het uitzicht op groen heilzaam is, hoopt Harkes dat deze middag veel goede tips oplevert voor het daadwerkelijk gebruik van vitale tuinen.

Groen vermindert stress

Dinand Ekkel, lector bij Hogeschool CAH Vilentum, geeft een inleiding over het effect van groen en de omgeving op gezondheid. Onderzoek uit 1984 bracht voor het eerst het effect in kaart, namelijk dat groen stress vermindert. Ook latere studies uit Tokio en Chicago, en de studie ‘Vitamine G’ van J. Maas in Nederland bevestigen dit.

Het effect van groen merkt hij zelf ook. “Ik laat studenten aan het begin van het studiejaar een testje doen: twee groepen kijken een film over ofwel de natuur ofwel de stad, daarna doen we een geheugentest. Steevast behalen studenten die de natuurfilm zagen een betere score.”

Lees hier het volledige verslag van de themabijeenkomst 'Vitale tuinen' »

04-02-2016 15:31
D E F