S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Gratis zonnepanelen leveren duurzame en positieve energie

Zorgorganisaties kunnen zonder kosten investeren in een duurzame toekomst door zonnepanelen op hun dak te laten plaatsen. Urgenda startte samen met woningcorporatie Habion en crowdfunding platform ZonnepanelenDelen het initiatief ZonOpZorg. Dat voorziet in de installatie en exploitatie van zonnepanelen op de daken van zorginstellingen. De zorgorganisaties betalen hier niets voor en hoeven nauwelijks iets te doen, zowel subsidie als crowdfunding wordt geregeld.

Zonnepanelen bij Habion-complex De Benring in Voorst

Milieurendement

Zorgorganisaties vallen onder de regeling voor grootverbruikers en betalen een laag tarief voor hun energie. Waar particulieren binnen 7 jaar uit hun investering zijn, duurt dit voor grootverbruikers veel langer. Daarom is er een kleine prikkel om te verduurzamen. Maar als je zonder investering, door het net iets anders te organiseren, duurzame stroom van de zonnepanelen op je eigen dak kunt betrekken, levert dit natuurlijk een grote winst vanuit het milieuaspect.

Lokale betrokkenheid

En als die zonnepanelen door buurtbewoners, medewerkers en bewoners gefinancierd zijn levert dit ook nog eens lokale betrokkenheid en positieve energie op. Inleg is mogelijk vanaf 25 euro en het bedrag staat vast gedurende 15 jaar en levert per jaar een rendement op van 3 tot 5,5%. De zorgorganisatie neemt deze stroom af tegen het reguliere tarief en na 15 jaar krijgen zij de zonnepanelen in eigendom. Vanaf dat moment heeft de zorgorganisatie gratis groene stroom. Geschat wordt dat de panelen 25 tot 30 jaar mee kunnen, dus dat betekent op termijn een substantiële besparing.

Gerealiseerde projecten

Ouderenhuisvester Habion startte samen met duurzaamheidsorganisatie Urgenda het initiatief ZonOpZorg om zoveel mogelijk zorghuizen in Nederland te voorzien van zonnepanelen. Verschillende zorgcentra van Habion zijn via crowdfunding al voorzien van zonnepanelen: onder meer De Benring in Voorst en ’t Kampje in Loenen aan de Vecht.

Wat is de procedure?

Voor de najaarsronde meldt de zorgorganisatie zich bij voorkeur vóór 21 september 2017 aan en stuurt de huidige energierekening en eventueel een tekening van het dak. Dan wordt een business case gemaakt en vastgesteld hoeveel rendement de investeerders ontvangen. Zodra de zorgorganisatie akkoord is, vraagt ZonOpZorg vrijblijvend een Subsidie Duurzame Energie aan. Dit kan tot eind september. Het is nog niet bekend hoe het volgend jaar met deze subsidie zal zijn dus is het raadzaam om nu snel de eerste stappen te zetten. De subsidie wordt voor het merendeel van de aanvragen binnen 2 tot 3 maanden goedgekeurd en vervolgens wordt er maximaal 3 maanden uitgetrokken om de crowdfunding te regelen en kan direct daarna de installatie starten. Het duurt ongeveer een jaar voor de zonnepanelen liggen en operationeel zijn.

08-09-2017 14:14

Meer informatie

  • Voor aanmelden en meer informatie: www.zonopzorg.nl of neem contact op met Christaan Kuipers via of 06-28230932.
D E F