5 jaar Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

Welzijn onderbelicht bij zelfstandig wonen?

05-09-2007

Het zou wel eens zo kunnen zijn dat er in de discussies over wonen en zorg te veel nadruk wordt gelegd op de fysieke zorgbehoefte en te weinig op de welzijnsvraag. Ook zou het kunnen zijn dat in de ouderenzorg het accent te veel ligt op het faciliteren van ouderen op hoge leeftijd die in hun eigen woonomgeving zonodig zelfstandig moeten blijven wonen, meent Margriet Meindertsma, Eerste Kamerlid voor de PvdA. Zij illustreert dit aan de hand van een verhaal over haar tante Truus.

Tijdelijk verblijf misschien permanent?

In het vierde essay in de reeks 'Vijf jaar innovatie in wonen en zorg' vertelt Margriet Meindertsma over haar tante Truus, die na gezondheidsproblemen zonder klagen van haar smaakvol ingerichte appartement van 100 m2 via een ziekenhuisbed in een vierpersoonskamer naar een afzichtelijk gestoffeerd en slecht gemeubileerd kamertje vertrekt. Toch zou tante Truus niet meer terug naar haar oorspronkelijke appartement willen, want in het tijdelijke verblijf voelt ze zich geborgen en veilig. Familieleden willen haar verhuizen naar een mooi servicecomplex. Maar of dat er van komt? Voorlopig blijft ze in het tijdelijke verzorgingshuis en de vraag is hoe tijdelijk dit zal zijn. Tijdelijkheid heeft op hoge leeftijd immers een andere betekenis.
Lees het essay Mijn Tante Truus

Essayreeks Vijf jaar innovatie in wonen en zorg

Margriet Meindertsma heeft het essay geschreven op verzoek van het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg. Op de website kunt u dit jaar diverse essays lezen van spraakmakende personen uit de wereld van wonen, zorg en welzijn. Alle essays worden gebundeld in het boek Innovatiekracht in wonen en zorg.

Lees de eerder verschenen essays.

Lees meer over de activiteiten die het Kenniscentrum dit jaar organiseert.


zoeken in 118 websites