Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg

Zorgvastgoed met toekomst

Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en ActiZ brengen in de reportageserie 'Zorgvastgoed met toekomst' nieuwbouwprojecten voor wonen en zorg in beeld. Tien diverse, net opgeleverde projecten laten zien dat het nog steeds kan: bouwen voor de zorg met oog voor de toekomst.

Zorgvastgoed met toekomst

Stagnatie op de woningmarkt. Leegstand in verzorgingshuizen. Het lijkt soms alsof zorgvastgoed een hoofdpijndossier is geworden. Maar ondanks crisis en afbouw van zorgplaatsen gaat ook nu de bouw van nieuw, toekomstgericht vastgoed door. In de artikelenserie ‘Zorgvastgoed met toekomst’ belichten ActiZ en het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg tien diverse, net opgeleverde projecten. Hieronder de tot nu toe verschenen reportages.

Aflevering 1: De Koekoek: bouwen en inrichten voor mensen met dementie

De Koekoek, een appartementencomplex in Veenendaal, biedt wonen met en zonder zorg. Drie woonlagen herbergen zes kleinschalige woongroepen voor zes à zeven bewoners met dementie. De woongroepen zijn speciaal ingericht om mensen met dementie zo prettig mogelijk te laten wonen.
Lees het artikel 'De Koekoek: bouwen en inrichten voor mensen met dementie'

Aflevering 2: De Veste: comfortabel wonen in een duurzaam gebouw

Vanuit een gezamenlijke vennootschap bouwen woningcorporatie Habion en Amaris Zorggroep aan zeven nieuwe locaties. Een daarvan is De Veste in Naarden, een duurzaam woonzorgcentrum dat in juni 2014 is opgeleverd. De bewoners wonen er tevreden en comfortabel en de eigenaren zijn trots op het duurzame gebouw.
Lees het artikel 'De Veste: comfortabel wonen in een duurzaam gebouw'

Aflevering 3: Terras aan de Maas: woontoren als spil in de wijk

Vanuit hun gemeenschappelijke visie om mensen in staat te stellen om zo lang en prettig mogelijk thuis te laten wonen - met of zonder zorg- hebben Stichting Humanitas en woningcorporatie Maasdelta Groep het Terras aan de Maas in Spijkenisse ontwikkeld. De bijbehorende plint huisvest zorg-, welzijns-, health-, wellness- en beautydiensten voor bewoners én de wijk.
Lees het artikel 'Terras aan de Maas: woontoren als spil in de wijk'

Aflevering 4: Het Heem: langer zelfstandig wonen door samenwerking

Twee organisaties met één doel: in Baarlo hebben Wonen Limburg en Proteion Thuis de handen ineen geslagen om de bewoners van appartementencomplex Het Heem zo lang en zo goed mogelijk zelfstandig te laten wonen. De recente opening van ontmoetingscentrum De Engelbewaarder pal ernaast geeft wonen in Het Heem een nieuwe impuls.
Lees het artikel 'Het Heem: langer zelfstandig wonen door samenwerking'

Aflevering 5: De Prinsemarij: techniek ondersteunt zelfredzaamheid bewoners

Zelfredzaamheid is het uitgangspunt van woonzorgcentrum De Prinsemarij in Dordrecht. Het nieuwbouwproject van zorgorganisatie Het Spectrum en woningcorporatie Trivire is in 2013 opgeleverd. De bouw was een spannend proces, waarover bestuurder Jorn Nierstrasz van Het Spectrum zegt: “Ik had het niet willen missen.” Maar hij zegt ook: “Het is een financieel risico.”
Lees het artikel 'De Prinsemarij: techniek ondersteunt zelfredzaamheid bewoners'

Aflevering 6: Rietveld: wonen met dementie zoals thuis

Zorgorganisatie ActiVite bouwde in Alphen aan den Rijn in eigen beheer een nieuw complex, speciaal voor mensen met dementie. Rietveld bestaat uit 19 kleinschalige woongroepen in een dorpsachtige setting. Een belangrijk aspect van de bouw en de inrichting van het complex was om de bewoners een thuisgevoel te geven. Zodat ze zich veilig voelen en zo goed mogelijk de weg weten. Daarnaast worden de bewoners uitgedaagd om zoveel mogelijk in de buitenlucht te bewegen.
Lees het artikel 'Rietveld: wonen met dementie zoals thuis'

Aflevering 7: Eltheto: een woonzorgplein in Rijssen

Van een oud verzorgingshuis naar nieuw woonzorgcomplex, waar de nadruk ligt op wonen voor verschillende doelgroepen: gezonde senioren, mensen met dementie of een andere zware hulpvraag en ouderen met een verstandelijke beperking. Dat is het nieuwe Eltheto complex in Rijssen. Zorgorganisatie Carintreggeland, woningcorporatie De Goede Woning en architectenbureau 2by4-architects vonden elkaar in de visie dat de nadruk moest liggen op wonen en ontmoeten. Ook huurder Philadelphia kan zich uitstekend vinden in die visie.
Lees het artikel 'Eltheto: een woonzorgplein in Rijssen'

Aflevering 8: Huize Adama: van klooster naar zorghuis

Een prachtig voorbeeld van herbestemming is Huize Adama op het voormalige kloosterterrein Het Withof in Etten-Leur. Werd het tien jaar geleden nog bewoond door zusters, inmiddels biedt het onderdak aan negen volwassenen met een verstandelijke beperking in het Thomashuis, en aan 18 ouderen met geheugenproblemen in de Herbergier. Het is een bestemming die volledig past in de maatschappelijke betrokkenheid van eigenaar Woonstichting Etten-Leur (WEL) die het hele complex in 2005 aankocht.
Lees het artikel 'Huize Adama: van klooster naar zorghuis'

Aflevering 9: Ruinen: wonen met zorg naast het dorpshuis

Het oude bejaardenhuis in het Drentse Ruinen heeft plaatsgemaakt voor nieuwe zorgwoningen, seniorenappartementen en woongroepen die geclusterd zijn rond het geheel vernieuwde dorpshuis. Het dorpshuis biedt voorzieningen voor bewoners én alle andere inwoners van het dorp. Door de goede relatie met de gemeente en langlopende afspraken tussen woningcorporatie Actium, zorgorganisatie ZZWD en de gemeente De Wolden, konden deze partijen samen het woonzorgcentrum annex dorpshuis neerzetten.
Lees het artikel 'Ruinen: wonen met zorg naast het dorpshuis'

03-12-2015 15:37

Meer informatie:

  • ActiZ
Aedes Actiz