S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Verplaatst - Bestuurdersbijeenkomst 2016: De opgave voor wonen en zorg in de wijk

15
NOV

De opgave voor wonen en zorg in de wijk

Langer thuis wonen is de trend. Steeds meer zorg kan thuis geboden worden. Maar zorg alleen is niet genoeg. Mensen willen contact in de buurt, voorzieningen en een buurvrouw die een handje helpt. Dat is lang niet overal voor handen. Het sociale netwerk van (kwetsbare) mensen wordt juist kleiner en de individualisering neemt toe. Alarmerende berichten over toenemende eenzaamheid, overlast van “verwarde personen” in de wijk, en meer ouderen op de spoedeisende hulp geven aan dat er grenzen lijken te zijn aan het langer thuis wonen.

Zijn onze wijken er klaar voor?

Woningcorporaties, zorgorganisaties en gemeenten zijn belangrijke spelers in het organiseren van het langer thuis wonen en zorg thuis. Hoe doe je dat in het reguliere vastgoed, in gewone wijken en buurten? Zijn onze wijken er klaar voor? Of hebben we nieuwe problematiek georganiseerd, die nu in de wijken en buurten leidt tot - al dan niet verborgen - sociale en gezondheidsproblemen? Cijfers laten zien dat eenzaamheid en ontbreken van sociale netwerken kunnen leiden tot mentale en zelfs fysieke problemen en dus een toenemende zorgvraag in de wijken en buurten.

Nieuwe woon- en dienstverleningsconcepten

Hoe kunnen woningcorporaties, zorgorganisaties en gemeenten met de beperkte middelen, zorgen voor sociale netwerken die de autonomie, zelfredzaamheid en kwaliteit van wijk en buurt kunnen versterken? Tijdens deze bestuurdersbijeenkomst gaan we de dialoog aan met bestuurders van woningcorporaties en zorgorganisaties over nieuwe woon- en dienstverleningsconcepten aan de hand van inspirerende sprekers en enkele sprekende voorbeelden.

Programma

Let op: deze bijeenkomst wordt verplaatst naar 2017. De nieuwe datum volgt.

U neemt tijdens deze bijeenkomst kennis van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van wonen en zorg in de wijk. Prikkelende sprekers dagen uit om na te denken over de toekomst van langer thuis wonen en u hoort voorbeelden die collega's in de praktijk toepassen.

  • CBS-hoofddemograaf Jan Latten daagt uit om ruimer te denken dan vanuit de traditionele indeling in zorggroepen.
  • Rijksbouwmeester Floris Alkemade werpt de vraag op hoe we zorg opnemen in onze (naoorlogse) wijken.
  • Collega-bestuurders presenteren voorbeelden van nieuwe concepten die relatief eenvoudig te realiseren zijn in bestaande woonwijken. Oa Walter Hamers, voorzitter Raad van Bestuur van woningcorporatie Talis.
  • Er is ruime gelegenheid voor discussie met sprekers en collega's.
30-08-2016

Praktische info

Datum

Nieuwe datum volgt

Locatie

In het midden van het land (volgt)

Kosten

195 euro (excl. BTW)

Doelgroep

Bestuurders van woningcorporaties en zorgorganisaties 
PE-punten (voor bestuurders woningcorporaties) aangevraagd

Leestips

D E F