S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Denktanksessie: samenwerking van zorgcollectieven

07
JUN

Lokale Kracht | Burgerkracht

Deze bijeenkomst heeft reeds plaatsgevonden.

Samenwerking van zorgcollectieven

Deze Denktanksessie bouwt voort op de bijeenkomst in juni 2015. Waar toen is ingegaan op de samenwerking tussen zorgcollectieven en zorgorganisaties, ligt nu de focus op het verbreden van de samenwerking van zorgcollectieven met andere partijen, zoals gemeenten, zorgkantoren, woningbouwcorporaties en zorgverzekeraars. 

De afgelopen jaren hebben verschillende zorgcollectieven hun takenpakket verder uitgebreid en zijn daarmee uitgegroeid tot serieuze nieuwe spelers in de organisatie van lokale zorg. Uitbreiding van taken leidt noodzakelijkerwijs tot contacten met andere spelers zoals gemeenten of woningbouwcorporaties voor de realisering van wensen en plannen. Daarnaast ontwikkelen sommige zorgcollectieven alternatieve producten en diensten, waarmee zij de werkwijzen van gevestigde partijen ter discussie stellen.

De contacten tussen zorgcollectieven en andere partijen lopen in de praktijk niet altijd op rolletjes. Zorgkantoren, verzekeraars, woningbouwcorporaties en gemeenten hebben nog steeds twijfels over de betrouwbaarheid en continuïteit van zorgcollectieven of stellen eisen die gebaseerd zijn op de procedures en werkwijzen van gevestigde organisaties. 

  • Wat zijn de mogelijkheden om de samenwerking van zorgcollectieven met andere organisaties te verbeteren en te vergemakkelijken?
  • Waar lopen zorgcollectieven precies tegen aan in hun contacten met gevestigde partijen en organisaties?
  • En welke rol kunnen andere partijen juist spelen in het faciliteren van deze relaties?

Programma 7 juni 2016

Deze bijeenkomst heeft reeds plaatsgevonden.

  • De Denktanksessie start met een algemene introductie, waarna we aan de hand van twee concrete casussen dieper ingaan op de samenwerking van zorgcollectieven met zorgverzekeraars, woningbouwcorporaties en andere gevestigde partijen.
  • In de tweede helft van de middag diepen we in discussietafels obstakels in de samenwerking verder uit, waarbij telkens een door een zorgcollectief aangedragen issue centraal zal staan. Samen met vertegenwoordigers van zorgcollectieven, gemeenten, verzekeraars en kennisinstellingen delen we ideeën en ervaringen en zoeken gezamenlijk naar mogelijke oplossingen.

We hebben er opnieuw voor gekozen om de opzet van de Denktanksessie kleinschalig te houden. 

Graag gaan we met u in gesprek over dit thema en hopen te komen tot een aantal concrete aanbevelingen aan betrokken partijen.

Lees hier de verslagen van eerdere bijeenkomsten

De Denktanksessie wordt georganiseerd door het Kenniscentrum Instituties voor de Open Samenlevingen van de Universiteit Utrecht in samenwerking met het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg.

03-05-2016 09:00

Praktische info

  • Datum:
    Dinsdagmiddag 7 juni van 13.30 - 16.30 uur (lunch vanaf 13.00 uur)
  • Locatie:
    Sweelinckzaal, Drift 21 te Utrecht
  • Toegang: gratis
  • Aanmelden:
    Inschrijfformulier
D E F