S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Vitale tuinen voor ouderen met dementie

27
JAN

Deze bijeenkomst heeft reeds plaatsgevonden.

Een groene leefomgeving draagt bij aan de gezondheid en het welzijn van mensen. Ook in de ouderenzorg groeit het besef dat cliënten meer moeten bewegen en gestimuleerd moeten worden naar buiten te gaan. De omgeving van een zorglocatie zoals de tuin, kan bijdragen om de kwaliteit van leven te verbeteren of op peil te houden. Een belangrijke doelgroep die voordelen haalt uit een groene omgeving zijn ouderen met dementie die verblijven in zorglocaties. Hogeschool CAH Vilentum en het Kenniscentrum Wonen-Zorg organiseren een bijeenkomst voor zorgorganisaties om ervaringen uit te wisselen, kennisvragen te inventariseren, de eerste resultaten van een pilotstudie in Wijchen te delen en een onderzoeksagenda te formuleren.

Toenemende belangstelling

Hogeschool CAH Vilentum is binnen het lectoraat Groene en Vitale Stad een onderzoekslijn gestart welke tot doel heeft de kennis ten aanzien van dergelijke tuinen te verzamelen, onderzoek te doen naar de belevings- en gezondheidseffecten en aanbevelingen te doen voor het ontwerp en gebruik ervan. Het Kenniscentrum Wonen-Zorg signaleert de toenemende belangstelling voor vitale tuinen in de zorg en constateert dat er steeds vaker tuinen specifiek voor bijvoorbeeld ouderen met dementie worden aangelegd, maar ook dat er nog weinig bekend is over (de veronderstelde gezondheidseffecten van) deze tuinen en over het gebruik ervan door zowel zorgmedewerkers als bewoners.

Hoe zit het met de praktijkervaring in Nederland op dit gebied, hoe worden tuinen waarin het groen optimaal bijdraagt aan de kwaliteit van leven van de cliënten ontworpen en gebruikt en welke aandachtspunten hebben zorgorganisaties?

Programma

Tijd Programmaonderdeel
13:00 uur Inloop met koffie en thee
13:30 uur Opening Danielle Harkes, Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg
13:35 uur Inleiding groen en gezond Dinand Ekkel, CAH Vilentum
Dinand Ekkel, lector bij Hogeschool CAH Vilentum, bespreekt de relatie tussen groen en gezondheid en de voordelen voor ouderen. Hierin worden ook praktijkvoorbeelden meegenomen. Daarnaast zal hij kort de inventarisatie van dementietuinen bespreken die onlangs plaatsvond.
14:00 uur Presentatie resultaten dementietuin Wijchen Bob Pruijssers, CAH Vilentum
Bob Pruijssers, junior-onderzoeker bij Hogeschool CAH Vilentum, deed vorig jaar onderzoek naar het gebruik en de beleving van een vitale tuin bij Woonzorgcentrum St. Jozef van de ZZG-Zorggroep in Wijchen, en bespreekt de resultaten van dit onderzoek.
14:20 uur Praktijkervaring De Vloet, Thebe
Locatie De Vloet in Oisterwijk heeft al meerdere jaren een alzheimertuin voor eigen bewoners en voor bewoners uit de wijk. Betrokkenen zijn enthousiast. Het gebruik van de tuin brengt wel aandachtspunten met zich mee. Wilma Schutte, manager zorg en welzijn van De Vloet neemt ons mee in de ervaringen en vraagstukken.
14:40 uur Rondgang door De Heerlyckheid van het Parkhuis, inclusief pauze
Zintuigprikkelende tuin met wandelroute, beweegelementen om dementieproces te vertragen, vlinder-, moes-, thee- en bloementuin. In deze tuin worden activiteiten voor bewoners en bezoekers gehouden met dieren, kinderen, muziek en beweging. Deze ontmoetingsplek zorgt voor een fijne dagbeleving en vergroot de kwaliteit van leven. Willy Schuurman is activiteitenbegeleider bij Het Parkhuis en drijvende kracht achter de tuin. “Mijn grootste droom is dat er bij elke zorglocatie een 'Heerlyckheid van ...' komt."
15:20 uur Uitwisselen ervaringen en inventarisatie kennisvragen
16:10 uur Terugkoppeling en vervolg onderzoeksprogramma Dinand Ekkel en Danielle Harkes
16:30 uur Einde

Wijzigingen voorbehouden

10-12-2015

Praktische info

  • Datum: woensdag 27 januari van 13:00 – 17:00 uur.
  • Kosten: 90 euro voor leden en kennispartners en 125 euro voor niet-leden.

Locatie

Stichting Het Parkhuis in Dordrecht opende in 2013 haar beleeftuin 'De Heerlyckheid van het Parkhuis'. Wat eens een saai grasveld was, is omgetoverd tot een ervaringsplek. De bewoners van de zorglocatie kunnen de tuin met al hun zintuigen beleven: er is van alles om te horen, te zien, te ruiken, te proeven en te voelen.

Het Parkhuis
Haaswijkweg Oost 69a
3319 GB Dordrecht

Meer informatie

D E F