Excursie Bouwen voor wonen, zorg en onderwijs

27 maart 2007 West-Nederland

Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg organiseert op 27 maart een excursie naar complexen voor wonen, zorg en onderwijs.

Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg heeft een kwalitatief overzicht laten maken van gebouwen voor jong en oud. Dat zijn complexen waar een combinatie is gemaakt van wonen, zorg, welzijn en onderwijs. Deze gebouwen en hun ontstaansgeschiedenis zijn uitgebreid gedocumenteerd in de publicatie Voor jong en oud. Binnentuin met schoolplein van Nesselint te Rotterdam. Foto: Rufus de VriesIn juni 2006 heeft het Kenniscentrum een excursie naar enkele van deze complexen georganiseerd (zie ook het verslag van deze excursie).

Vanwege de grote belangstelling organiseert het Kenniscentrum ook dit jaar een excursie. U kunt de voorbeelden met eigen ogen gaan zien en in gesprek gaan met de betrokken projectleiders, opdrachtgevers en architecten. Ook gaan we tijdens een paneldiscussie in op de vraag of en hoe een gebouw bijdraagt aan een geslaagde samenwerking rond wonen, zorg en onderwijs.

Tijdens de excursie op 27 maart bezoekt u met een kleine groep (25-40 personen) twee complexen in West-Nederland (Rotterdam en Gorinchem). Overigens is het de bedoeling om in mei/juni vergelijkbare excursies naar projecten in Midden- en Noord-Nederland te organiseren. Nadere info hierover volgt zodra bekend.

Programma

Op elk van de twee locaties krijgt u een toelichting op de bouwopgave door de betreffende projectleider en de architect, gevolgd door een rondleiding door het complex. Intussen zijn de complexen al even in bedrijf en zijn de eerste kinderziektes voorbij.

De reis begint om 10.00 uur in Rotterdam. Na ontvangst met koffie en thee wordt een bezoek gebracht aan Nesselint. Daarna vertrekken we per bus naar Gorinchem om Het Gebouw te bezoeken. In de bus krijgt u een uitgebreide lunch. Aangekomen in Gorinchem staan een toelichting en rondleiding in Het Gebouw op het programma. Vervolgens krijgt u een presentatie van een samenwerkingsproject wonen, zorg en onderwijs waar juist geen gebouw bij betrokken is, gevolgd door een paneldiscussie. De vertegenwoordigers van de bezochte complexen en enkele deskundigen zullen hierbij met elkaar en met de deelnemers aan de excursie in discussie gaan over: Kun je ook samenwerken zonder gebouw? Welke bijdrage levert het gebouw aan de samenwerking? Na een afsluitende borrel brengt de bus u om 16.30 terug naar het beginpunt van de excursie. Hieronder vindt u een nadere beschrijving van de te bezoeken complexen.

Een van de entrees van de Brede School Nesselande ligt temidden van een huizenblok. Foto: Rufus de Vries.Nesselint te Rotterdam

Aan de noordoostkant van Rotterdam is de Vinex-locatie Nesselande in aanbouw. In deze nieuwbouwwijk hebben drie opdrachtgevers een brede school, een dienstencentrum, een medisch cluster en 116 woningen onder één dak gerealiseerd.
Lees de uitgebreide projectbeschrijving (pdf, 259 kb).

Voor de entree van Het Gebouw te Gorinchem. Foto: Rufus de VriesHet Gebouw te Gorinchem

In de Gildewijk in Gorinchem is in het kader van grootschalige stedelijke vernieuwing het multifunctionele complex Het Gebouw-WonenLerenZorg met een plus gerealiseerd. Het gymnasium, een dienstencentrum en 12 woningen zijn gerealiseerd door een stichting waarin alle betrokken partijen zijn verenigd. Geen gedoe met stuurgroepen en werkgroepen, maar één partij voor een gemeenschappelijke zaak. Lees de uitgebreide projectbeschrijving (pdf, 287 kb).

Deelnamekosten

Voor leden van Aedes en ActiZ bedragen de kosten voor de excursie € 275 excl. btw. Lunch, koffie, thee en een documentatiemap zijn inbegrepen. Ook leden van de kennispartners van het Kenniscentrum, namelijk RIBW Alliantie en VGN, betalen deze prijs. Voor overige personen/organisaties geldt de prijs van € 375 excl. btw.

Aanmelding

U kunt zich tot 1 maart 2007 online aanmelden via het aanmeldformulier. Er kunnen maximaal 40 deelnemers mee, dus schrijf u snel in!

Aanmelden »

Annuleren

U kunt schriftelijk en kosteloos annuleren tot tien dagen voor de excursie. Bij annulering binnen tien dagen, brengen wij u de helft van de deelnamekosten in rekening. Bij annulering binnen 24 uur voor de bijeenkomst of bij niet verschijnen, brengen wij u de volledige deelnamekosten in rekening. U krijgt dan wel de documentatie toegezonden (dit geldt ook voor annuleringen binnen tien dagen). U kunt zich altijd laten vervangen door een collega.


zoeken in 118 websites