Wooncomplex voor Chinese ouderen Foe Ooi Leeuw. Foto: Claudia Kamergorodski

Voor u geselecteerd

Symposium De ontdekkingsreis

Interculturalisatie in wonen, welzijn en zorg

18 juni 2010

Ga mee op ontdekkingsreis en ervaar de oogst van 25 jaar interculturalisatie in de ouderenzorg! ActiZ organiseert samen met het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg op vrijdag 18 juni 2010 van 13.00 tot 17.00 uur een symposium over interculturalisatie in wonen, zorg en welzijn in Nieuw Vredenburgh te Amsterdam. U kunt zich online aanmelden!

Boek 'De Ontdekkingsreis'

Omslag boek 'De ontdekkingsreis'Aanleiding is het verschijnen van het boek De Ontdekkingsreis. Dit boek, samengesteld door ActiZ en het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg, geeft een overzicht van 25 jaar interculturalisatie door aanbieders van wonen, zorg en welzijn in samenwerking met gemeenten en migrantenorganisaties.

De uitgave van 'De Ontdekkingsreis' is één van de activiteiten uit het ActiZ-programma 'ActiZ geeft kleur aan de zorg'. Het doel is om te inspireren, de oogst van 25 jaar interculturele ouderenzorg te laten zien, te stimuleren, te verdiepen en over te dragen. Het boek bestaat uit essays, columns, interviews, artikelen van prominente personen in de wereld van wonen, zorg en welzijn, en is aangevuld met aansprekende voorbeeldprojecten.

Kleurrijk programma 

Op het symposium hoort u welke lessen er te leren zijn uit de ervaringen van de afgelopen 25 jaar. Jan Booij, pionier van het eerste uur en onder andere oud-directeur van het eerste multiculturele verpleeghuis van Europa De Schildershoek interviewt andere pioniers over hun ervaringen. Hester van Buren van corporatie Rochdale in Amsterdam geeft haar visie op de rol van corporaties bij dit onderwerp. Op de Bazaar maakt u kennis met innovatieve projecten op het gebied van interculturalisatie. Zij presenteren zich en vertellen u graag hun succesfactoren en knelpunten. U ontmoet de schrijvers van de columns en essays uit het boek. Het koor Kleurrijke mama's uit Den Haag verzorgt het muzikale intermezzo. Na afloop kunt u doorpraten met andere reisgenoten en genieten van het wereldbuffet!

Bekijk het programma van het symposium 'De Ontdekkingsreis'

Extra's: excursies 

Voorafgaand aan het symposium, tussen 10.00 en 13.00 uur, bestaat de mogelijkheid twee van de in het boek beschreven voorbeeldprojecten te bezoeken. U kunt kiezen uit twee van deze vier projecten:

  • Foe Ooi Leeuw, een wooncomplex voor Chinese ouderen, geopend in 2008.
  • Kraka-e-Sewa, een ontmoetingscentrum voor thuiswonende (beginnend) dementerende Surinaams-Nederlandse Amsterdammers en hun mantelzorgers.
  • Stichting Andishe, een zelforganisatie voor Iraanse ouderen die vanuit een eigen accommodatie diensten aanbiedt en het contact tussen jongeren en ouderen wil bevorderen.
  • De Hudsonhof, een zeer succesvol multicultureel centrum voor ontmoeten, wonen en zorg van, voor en door ouderen. 

Meer informatie over de excursies

Aanmelden en kosten symposium

De deelnameprijs bedraagt voor leden van de Aedes, ActiZ, VGN en RIBW Alliantie € 125,- voor het symposium. Niet-leden betalen € 175,-. Deelnemers van migrantenorganisaties betalen € 75,-. Wilt u 's ochtends mee op excursie? Dit onderdeel kost iedereen € 25,- extra.

Wegens grote belangstelling voor het wereldbuffet kunt u zich helaas niet meer aanmelden voor het buffet.
Aanmelden voor het symposium is nog wel mogelijk!

Meer informatie

 

21-04-2010