Wegwijs in Kennisland WonenWelzijnZorg

09-05-2005

Verslag inleiding Project!mpulsbijeenkomsten april 2005

Waar is informatie over ontwikkelingen en projecten rond wonen, welzijn en zorg te vinden? Op internet is veel beschikbaar maar hoe vind en gebruik je de informatie? Dat was het onderwerp in de workshop Wegwijs in kennisland die 200-250 belangstellenden trok.

Nieuwe site van het Aedes-Arcares Kenniscentrum Wonen-Zorg en de Portal Wonen met Zorg en Welzijn

Toelichting door Danielle Harkes, Aedes-Arcares Kenniscentrum Wonen-Zorg.

kcwz.nl of www.kenniscentrumwonenzorg.nl
De site van het Kenniscentrum maakt kennis toegankelijk over landelijke ontwikkelingen, lokale projecten en alles wat daar tussenin zit. De site is specifiek gericht op leden van de vier brancheorganisaties: Aedes, Arcares , LVT en MO groep. Dus woningcorporaties, zorginstellingen en welzijnsorganisaties. Ook gemeenten, provincies, zorgkantoren en adviseurs maken graag gebruik van de informatie. Bezoekcijfers en het aantal abonnees van de nieuwsbrief stijgen nog steeds.

In de structuur van de website (linkerkolom) vormen het waarom, wat en hoe de ingang tot de informatie. In trends en de opgave worden trends in wonen, welzijn en zorg uitgewerkt en vertaald naar de landelijke opgave. In de concepten en de praktijk staan de verschillende woonzorgarrangementen centraal. Het idee erachter wordt uitgewerkt en praktijkvoorbeelden toegelicht. De databank Wonen-Zorg bevat 1500 projecten. Tenslotte gaat het in de aanpak over de manier waarop de innovaties gerealiseerd kunnen worden; welke regelgeving en financiering is er, hoe werk je met elkaar samen en welke partners zijn er in de private sector?

Voor de doelgerichte zoekers is de zoekfunctie sterk verbeterd. Wanneer je ongeveer weet wat je zoekt en er een zoekwoord aan kan koppelen, is zoeken via de zoekfunctie de snelste manier om de gewenste pagina of het gewenste document te vinden. Zoeken kan in de site van het Kenniscentrum maar ook in de Portal Wonen met Zorg en Welzijn.

www.wonenzorgwelzijn.nl
De Portal Wonen met Zorg en Welzijn ontsluit 120 websites. Het is een goede zoekmachine die een selectie van websites op het terrein van wonen, zorg en welzijn doorzoekt. Het gaat om overheidssites, sites van brancheorganisaties, cliëntorganisaties en onderzoek- en adviesorganisaties. In tegenstelling tot Google zoek je in een beperkte selectie websites. Dat beperkt het aantal hits en maakt dat je sneller ‘beet’ hebt.

Naast de zoekfunctie heeft de Portal ook een nieuwsrubriek en agenda. In de agenda staan alle evenementen op het terrein van wonen, zorg en welzijn. Bezoekers kunnen ook zelf nieuws en agendaberichten aanmelden.

Sinds kort zijn een aantal adviesbureaus als partner verbonden aan de Portal. Er zijn plannen om de Portal interactief te maken door bijvoorbeeld een online vraagbaak te ontwikkelen.

Hoe zoek ik goed en waar vind ik handige sites

Toelichting door Gijsbregt Brouwer van Quintis b.v.

Internet is een handig hulpmiddel om informatie te zoeken maar het heeft zeker beperkingen en een gebruiksaanwijzing is ook niet weg.

Vanuit de deelnemers werd al aangegeven dat ze soms verdrinken in de informatie en vaak toch het persoonlijke advies nodig hebben om te kunnen vinden wat ze zoeken. Dat heeft onder meer te maken met hoe je informatie op internet kunt beoordelen op de volgende punten: betrouwbaarheid, actualiteit en compleetheid.

Betrouwbaarheid beoordelen heeft te maken met het kennen van de bron. Waar komt de informatie vandaan, wie is de zender. Soms is dat heel duidelijk bijvoorbeeld bij ministeries en soms is het juist die persoonlijke invloed die van belang is; iemand noemt je de website.

Actualiteit moet op de website te beoordelen zijn. Nieuwsberichten met een datum etc. Als het moeilijk te achterhalen is kan je in de explorer-balk bij eigenschappen nagaan wanneer de website voor het laatst gewijzigd is.

Compleetheid is moeilijk te beoordelen. In veel gevallen zal compleetheid niet gehaald worden. Ook bij het beoordelen daarvan is het handig om je te realiseren wie de website maakt. Veel kritiek op de Wmo zal er bij VWS niet te vinden zijn. Maar bij cliëntorganisaties wellicht wel.

Goede manieren om informatie te zoeken zijn afgaan op de ervaring van anderen met goede sites (zo is Google groot geworden), zoeken via links op betrouwbare sites en het gebruikmaken van zoekmachines als Google en de Portal. Om niet te veel tijd kwijt te zijn aan zoeken, is een abonnement op een aantal elektronische nieuwsbrieven handig.

Gijsbregt noemt ook een aantal nieuwe ontwikkelingen als weblogs; persoonlijke visies op de actualiteit, en RSS; een voorbeeld is de nieuwsklikker van de volkskrant. Een programma dat er voor zorgt dat je een nieuwsmelding op maat krijgt.

Aan de hand van een lijst met handige websites geselecteerd door Gijsbregt en Danielle wordt voor een aantal thema’s aangegeven waar je de informatie kunt vinden.

Download de lijst (doc, 59 kb).


zoeken in 118 websites