Themamiddag Woningcorporaties en de eerste lijn

Logo LVG Logo Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

Samen bouwen aan eerstelijns gezondheidscentra

5 oktober 2006 in La Vie Utrecht

Wat kunnen woningcorporaties en de georganiseerde eerste lijn voor elkaar betekenen bij de ontwikkeling van eerstelijns gezondheidscentra? Deze vraag staat centraal in de themamiddag op 5 oktober a.s., georganiseerd door de Landelijke Vereniging Georganiseerde eerste lijn (LVG) en het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg.

De middag heeft als doel om woningcorporaties, initiatiefnemers en regioadviseurs van ROS'en (regionale ondersteuningstructuren) die betrokken zijn bij initiatieven van eerstelijnscentra, bij elkaar te brengen en informatie uit te wisselen. Ook gemeenten en andere betrokken organisaties uit wonen, zorg en welzijn zijn welkom.

Gezondheidscentrum in de wijk

Een gezondheidscentrum biedt meerwaarde voor patiënten en hulpverleners van het centrum. Lijnen zijn kort, samenwerking is gemakkelijk te organiseren en klanten vinden snel hun weg. Een gezondheidscentrum kan ook een bredere functie voor de wijk vervullen. Bij de ontwikkeling van woonzorgzones of servicewijken vormt het eerstelijns gezondheidscentrum in combinatie met dienstencentrum en ontmoetingspunt vaak het 'hart van de wijk'. Hoe kunnen woningcorporaties en eerste lijn samen werken aan meerwaarde voor gezondheidscentrum en wijk? Deze vraag staat centraal op 5 oktober.

Kenniscentrum en LVG

De LVG organiseert deze middag samen met het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg. Bij de LVG komen veel vragen binnen van woningcorporaties over de eerste lijn. Woningcorporaties zoeken meer achtergrondinformatie over de sector, de behoeften van de beroepsgroepen in de eerste lijn, de financiële mogelijkheden etc. Aan de andere kant zijn er vragen van nieuwe eerstelijns initiatiefnemers en regioadviseurs over de rol en mogelijkheden van de woningcorporaties in de eerste lijn en over het opdrachtgeverschap. Op deze middag wisselen we kennis uit over de twee sectoren en werken we gezamenlijk aan een praktijkcasus.

Programma donderdag 5 oktober

13.30 uur: Ontvangst

13.45 uur: Opening door Mirjam Musch LVG en Daniëlle Harkes Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

14.00 uur - 15.30 uur: De praktijk van woningcorporaties en eerstelijnscentra
Drie inleiders nemen u mee naar de praktijk van corporaties en eerstelijncentra. Na elke inleiding is er gelegenheid voor vragen.

Woningcorporaties en de eerste lijn; inleiding over de positie en rollen van woningcorporaties bij het ontwikkelen van maatschappelijk vastgoed en specifiek de ontwikkeling van eerstelijnsgezondheidscentra. Hilde van Xanten, werkzaam als senior adviseur Wonen-zorg bij woningcorporatie Mitros belicht dit onderwerp aan de hand van twee praktijkvoorbeelden uit Utrecht; Hart van Lombok in Lombok en De Dame in Zuilen.
Samenwerken en doorontwikkelen met een woningcorporatie; Herma Barnhoorn, directeur van het Gezondheidscentrum Lombok in Utrecht, gaat in op de samenwerking met de corporatie bij de doorontwikkeling van het centrum tot het dienstencentrum in de woonservicewijk. Wat kun je van een corporatie verwachten en welke meerwaarde heeft het centrum voor de wijk?
Gezondheidscentrum in een herstructureringswijk; Rob Hartings, directeur Stichting Boog uit Rotterdam schetst de functie van een gezondheidscentrum in een wijk in beweging. De wijk Pendrecht gaat ingrijpend op de schop. Welke samenwerkingsrelaties gaat het gezondheidscentrum aan en hoe zijn corporaties daarbij in beeld.

15.30 uur - 16.30 uur: Casusbespreking in twee groepen

16.30 uur: Afsluiting en napraten met een drankje

Deelnamekosten

Voor leden van LVG, Aedes en ActiZ (voorheen Arcares en Z-org) bedragen de kosten voor de themamiddag € 150. Ook leden van de kennispartners van het Kenniscentrum, namelijk RIBW Alliantie en VGN, betalen deze prijs. Voor overige personen/organisaties geldt de prijs van € 225.

Aanmelden

U kunt zich niet meer aanmelden voor deze bijeenkomst.

Annuleren

U kunt schriftelijk en kosteloos annuleren tot tien dagen voor de bijeenkomst. Bij annulering binnen tien dagen, brengen wij u de helft van de deelnamekosten in rekening. Bij annulering binnen 24 uur voor de bijeenkomst of bij niet verschijnen, brengen wij u de volledige deelnamekosten in rekening. U krijgt dan wel de documentatie toegezonden (dit geldt ook voor annuleringen binnen tien dagen). U kunt zich altijd laten vervangen door een collega.


zoeken in 118 websites