Samen bouwen aan eerstelijns gezondheidcentra

09-01-2007

Op 5 oktober 2006 organiseerden de Landelijke Vereniging Georganiseerde eerste lijn (LVG) en het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg een studiemiddag over betrokkenheid van corporaties bij de bouw van eerstelijns gezondheidscentra. Twee praktijkvoorbeelden werden gepresenteerd, Hart van Lombok in Utrecht en Zuiderkroon in de wijk Pendrecht, Rotterdam. De middag liet deelnemers, voor een groot deel afkomstig uit de eerstelijn, kennismaken met de plussen en minnen van een bouwproces samen met een woningcorporatie.

fotograaf: Gerda van Beek, LVG fotograaf: Gerda van Beek, LVG

De corporatiekant van het verhaal werd belicht door Hilde van Xanten, senior-adviseur Wonen-Zorg bij woningcorporatie Mitros. Gezondheidscentrum-directeuren Herma Barnhoorn (Hart van Lombok) en Rob Hartings (Zuiderkroon) vertelden hun ervaringen bij de bouw van een nieuw gezondheidscentrum.

Vooral de situatie van Hart van Lombok was illustratief omdat daarbij de verhalen van de corporatie en het gezondheidscentrum naast elkaar werden gezet. Opvallend punt van verschil is dat de corporatie de leerervaringen opgedaan bij de bouw van het Hart van Lombok, vervolgens direct kan toepassen bij een nieuw project De Dame in Zuilen. Voor het gezondheidscentrum is vooral de oplossing van gemiste kansen van belang. Voor hen is een bouwproject meestal eenmalig.

De volgende leerervaringen werden gedeeld:

Deze eerste kennismaking die gezamenlijk georganiseerd werd door het Kenniscentrum en de LVG, viel in goede aarde en zal in 2007 een vervolg krijgen.

Lees ook het verslag dat verscheen in de nieuwsbrief van de LVG (pdf, 301 kB).
Lees meer over multifunctionele gebouwen op deze site.
Lees meer over de LVG


zoeken in 118 websites