Met buurtprojecten op weg naar de civil society

22-06-2009

Buurtprojecten zijn van alle tijden, maar de laatste jaren neemt het aantal en de diversiteit van de buurtprojecten toe. Kenmerkend voor deze projecten is het verruilen van diensten over en weer in de wijk. Het vergroot leefbaarheid in de buurt en kan bijdragen aan de zelfredzaamheid van kwetsbare burgers. Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg biedt een overzicht van een aantal van deze buurtprojecten.

Diversiteit

Portal voor buurtbewoners in AmsterdamHet Kenniscentrum heeft kort een aantal projecten beschreven die met elkaar een beeld geven van de diversiteit van buurtprojecten. Bijvoorbeeld het project Buurtleven.nl, een portal voor buurtbewoners en organisaties in de buurt, waardoor onderlinge en wederzijdse contacten gemakkelijker worden en de leefbaarheid verbetert. Maar ook het project VoorUit, waarbij studenten in ruil voor gratis huisvesting een handje uit de mouwen steken in achterstandwijken.

Wederkerigheid

Wederkerigheid is bij alle projecten een belangrijk element. Zorgafhankelijke mensen zijn méér dan oud of gehandicapt alleen. Ze kunnen iets betekenen voor mensen met een drukke baan die al dan niet moet worden gecombineerd met de zorg voor het gezin. Wie altijd overdag thuis is, kan bijvoorbeeld even een kind opvangen of de verwarmingsmonteur binnenlaten bij de buurman, zodat deze geen vrij hoeft te nemen. Bij wederkerigheid ontbreekt de geur van charitas en ligt het accent vooral op wat mensen kúnnen.

Rol van aanbieders wwz

Met buurtprojecten geven aanbieders van wonen, welzijn en zorg samen met de buurtbewoners vorm aan de civil society. Ze zetten vanuit hun eigen invalshoek (leefbaarheid, sociale cohesie, het bevorderen van langer zelfstandig wonen, samenlevingsopbouw) hun expertise in voor tal van initiatieven waarvan iets voor de ander doen de kern is. De ene keer zijn ze initiatiefnemer, de andere keer reageren zij op een vraag uit de samenleving. Dankzij hun professionaliteit en mogelijkheden (zoals het beschikbaar stellen van materialen, vergaderruimte, geld en menskracht) zorgen ze ervoor dat lokale projecten uit de verf komen en blijven voortbestaan. 

Meer informatie


zoeken in 118 websites
gosznac-diplomy.com www.gosznac-diplomy.com https://gosznac-diplomy.com/diplom-sredne-spetcialnoe-obrazovanie http://https://gosznac-diplomy.com/kupit-diplom-v-moskve gosznac-diplomy.com www.gosznac-diplomy.com https://gosznac-diplomy.com/svidetelstvo-o-rozhdenii www.gosznac-diplomy.com https://gosznac-diplomy.com/kupit-diplom-sssr https://gosznac-diplomy.com/diplom-stroitelya
?????? ????????????? ? ?????
????? ?? ?????? ?????? ????? ?????? ?????? ???????? ?? 9 ??????? ?????? ?????? ?????? ??????? ?????? ?????? ? ??????? ??????????? ?????? ?????? ??????????? ?????? ????????????? ? ????? ?????? ?????? ???????? ?????? ?????? ????? ?????? ?????? ????????? ?????? ?????? ????????? ??? ?????? ?????? ?????? ?????? ???? ?????? ?????? ? ??????? ??????????? ?????? ???????? ?? 9 ????? ?????? ???????? ?? 11 ????? ?????? ?????? ?????? ????????
??? ?????? ??????
https://originality-diplomas.com/
?????? ??????? ? ??????
https://rudiplomis24.com/
?????? ?????? ????????????
http://https://lands-diplom.com/
?????? ???????? ?? 9 ?????
gosznac-diplom.com www.aurus-diplom.com
?????? ?????? ????????
https://originality-diplomans.com/
?????? ????????????? ? ????????
rudiplomis24.com
?????? ??????
www.lands-diplom.com
?????? ?????? ?????? ???????
http://https://gosznac-diplom.com/ diploman-doci.com
?????? ?????? ?????? ???????
http://https://originality-diplomans.com/
?????? ?????? ?????????
https://rudiplomista24.com/
?????? ?????? ?????????
http://https://lands-diplom.com/
?????? ?????? ????????????
https://gosznac-diplom24.com/ http://https://diploman-doci.com/
?????? ????????????? ? ????????
http://https://originality-diplomas.com/
?????? ????????????? ? ?????
http://https://rudiplomis24.com/
?????? ?????? ????????
http://https://diploma-asx.com/
?????? ????????
gosznac-diplom24.com www.aurus-diplom.com
?????? ?????? ? ??????? ???????????
http://diplomsagroups.com/kupit-diplom-v-gorode/bryansk.html https://lands-diploma.com/ originality-diploman24.com ?????? ?????? ? ??????? ??????????? https://originality-diploma24.com/??????-????????? ?????? ?????? ? ??? http://https://russiany-diplomas.com chelyabinsk.arena-diplomi24.com https://chelyabinsk.arena-diplomi24.com/ www.diplomsagroups.com http://https://ufa.arena-diplomi24.com/ voronezh.arena-diplomi24.com