Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg

Levendige ontmoetingsplekken creëer je samen

Atelier Kunst & Koken in de Amsterdamse Indische Buurt is er voor bewoners die in een sociaal isolement zijn geraakt. Met mooie initiatieven in en voor de buurt als bijproduct. In Den Bosch wist vrijwilligster Jenny Lobregt met de nodige creativiteit het ingedutte ouderentrefpunt ’t Meijerke om te vormen tot een ware ‘Huiskamer van de Buurt’. En bij het Utrechtse stadslandbouwproject ‘Food for Good’ staat, anders dan bij andere buurtmoestuinen, de integratie van kwetsbare buurtbewoners voorop. De uitgave ‘Levendige ontmoetingsplekken’ van Carin Giesen bundelt acht reportages over deze en andere aansprekende ontmoetingsplekken. Stuk voor stuk plekken waar mensen in gesprek raken, waar ook mensen die zich eenzaam voelen of een klein netwerk hebben zich op hun gemak voelen.

Met de reportageserie 'Levendige Ontmoetingsplekken' willen Coalitie Erbij en het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg burgers en organisaties inspireren om samen méér levendige ontmoetingsplekken in het land te creëren.

Carin Giesen is auteur van ‘Sonnevanck, thuis in een openbaar lokaal’ en als onderzoekster gespecialiseerd in sociale kwaliteit van openbare ruimtes. Van december 2013 tot maart 2015 bezocht zij ontmoetingsplekken in Nederland en publiceerde de reportages op de website van het Kenniscentrum en www.eenzaam.nl.

‘Wonen zonder eenzaamheid – het kan!’

Dat is dit jaar het thema van de Nationale Eenzaamheid Prijs en het Nationaal Eenzaamheid Congres. De prijsvraag staat open voor inzendingen die eenzaamheid voorkomen of tegengaan in onze woonomgeving, zoals ontmoetingsplekken. Het gaat daarbij onder andere om huisvesting, wooncomplexen, het ontwerp van de openbare ruimte en gebiedsontwikkeling. De prijs bestaat uit 5000 euro en een kunstobject.

27-07-2015 13:45
Aedes Actiz