Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg

Belangstelling voor zelfstandig wonen in verzorgingshuis 

Door de invoering van het scheiden van wonen en zorg komen steeds minder ouderen in aanmerking voor een plaats in een verzorgingshuis met leegstand tot gevolg. USP Marketing Consultancy onderzocht in opdracht van Woonzorg Nederland of het omvormen van een verzorgingshuis tot zelfstandige appartementen met zorg kans van slagen heeft. Een grote groep ouderen blijkt interesse te hebben in een zelfstandige woning in een (voormalig) verzorgingshuis, zeker bij zorgbehoefte.

Het onderzoek richt zich op zorgorganisaties die zelfstandige wooneenheden ontwikkelen in het voormalige verzorgingshuis. Er is onderzocht of senioren wel in een (voormalig) verzorgingshuis willen wonen en hoe ze aankijken tegen aanvullende diensten en activiteiten. Ruim 800 zelfstandig wonende 60-plussers zijn ondervraagd. Daarnaast peilde USP de mening van kinderen over de toekomstige woonsituatie van hun ouders. Hiervoor zijn 500 respondenten ondervraagd, allen met één of meerdere ouders boven de 70 jaar. Opvallend is de grote onbekendheid met de gevolgen van het scheiden van wonen en zorg bij zowel senioren als hun kinderen. Slechts een klein percentage is op de hoogte van de gevolgen hiervan.

Zelfstandige woning in verzorgingshuis

Op de vraag of senioren interesse zouden hebben in een kleine, zelfstandige woning (studio/appartement van tussen de 30 en 50 m2) in een verzorgingshuis met optionele voorzieningen (zorg, maaltijden, schoonmaak, was, strijk en activiteiten) wordt onverwacht positief gereageerd. Ongeveer een derde van de respondenten boven de 60 jaar zegt dit concept wel aan te spreken. En bij eventuele zorgbehoefte in de toekomst stijgt dit aantal zelfs naar 52%. Uit dit onderzoek blijkt tevens dat slechts een derde van de kinderen met ouders boven de zeventig jaar mantelzorg zou kunnen en willen geven. Dat is fors lager dan het huidige kabinet in gedachten heeft. 

05-05-2014 16:10

meer informatie

Aedes Actiz