Afbeelding Vincent Bijlo in 'Architectuur door andere ogen'

'Architectuur door andere ogen' opent alle zintuigen

In het boek 'Architectuur door andere ogen' en de bijbehorende audio-reportages op cd nemen blinden en slechtzienden ons mee naar bekende gebouwen. Zij zijn onze gids voor de niet-visuele kanten van een gebouw en openen zo onze oren, neus en tast. Hoe we gebouwen aantrekkelijk kunnen maken voor de eenmaal geopende zintuigen toont het tweede deel van het boek.

Inclusief ontwerpen

Cover Architectuur door andere ogen - Samenstelling: Martijn Jordans, Bastiaan van de Kraats en Marij van den WildenbergHet boek is een pleidooi voor meer zintuiglijke architectuur en inclusief ontwerpen. Ontwerpen met oog voor alle zintuigen en voor iedereen, inclusief mensen met (zintuiglijke) beperkingen. Het boek doet dat eerst door ons mee te nemen in de ervaringen van blinden en slechtzienden en vervolgens met een ontwerphandleiding op het gebied van tactiele, auditieve, visuele en olfactorische toepassingen. Het boek zelf spreekt ook alle zintuigen aan: het papier geurt, reliëf en braille zijn te voelen en de bijgeleverde cd's zijn te beluisteren.

Wat hebben de zintuigen u te vertellen?

Wat zintuigindrukken vervolgens met ons doen lees u in het bij het Kenniscentrum verschenen boek 'Zorg voor mens en omgeving'. Deze publicatie gaat in op het fenomeen dat bepaalde ruimtes in een gebouw onbewust als prettig worden ervaren en andere plekken juist altijd ongebruikt blijven. Door de onbewuste keuzes van zintuigen te doorgronden, krijgt u grip op de invloed en mogelijkheden van een gebouw en de inrichting daarvan.

Meer informatie

22-11-2012