Tuin van De Nieuwpoort in Alkmaar. Foto: Monique Wijnties

Groene ontmoetingsplekken schieten uit de grond

Een groene omgeving is niet alleen gezond maar kan ook sociale contacten bevorderen. Buurttuinen en -parken worden ook ontwikkeld met het doel een ontmoetingsplek voor de wijk te bieden. Die ontmoeting begint vaak al bij het gezamenlijk maken van een ontwerp. Voorbeelden zijn de Arnhemse Bruistuin en de postzegelparken.

Groen ontmoet gezond in Bruistuin

In Arnhem in de wijk Malburgen start het project Bruistuin. Een plek voor ontmoeting, beweging én voor het verbouwen van groente, fruit en kruiden. Een gezamenlijke tuin die de relatie tussen de bewoners versterkt, zo is het idee. Deze winter wordt samen met de bewoners een ontwerp gemaakt zodat in het voorjaar van 2012 de tuin aangelegd kan worden en in de zomer al geoogst kan worden. En passant krijgen deelnemers bovendien nog kennis over gezonde voeding. Maar naast cursussen gezond koken is er bijvoorbeeld ook aan een cursus bloemschikken gedacht.
De Bruistuin is een initiatief van meerdere partijen waaronder Volkshuisvesting Arnhem en de gemeente. Het Louis Bolk Instituut onderzoekt de komende 18 maanden of dit innovatieve Groene Zorgconcept effect heeft op de gezondheid.

Netwerk van postzegelparken verbindt de buurt

Dat voor een groene ontmoetingsplek in een buurt niet altijd een braakliggend stuk grond nodig is bewijzen de postzegelparken. Het eerste Postzegelpark in de Indische buurt te Amsterdam sloot aan bij een initiatief van buurtbewoners. Zij organiseerden al langere tijd activiteiten in het op een straathoek gelegen plantsoentje. Zo probeerden zij de plek terug te veroveren op een groep alcohol- en drugsverslaafden die voor overlast zorgde. In het inmiddels aangelegde postzegelpark is naast het groen ook een schaakbord in de straat opgenomen.

In de Indische Buurt worden meerdere postzegelparken gerealiseerd zodat een netwerk ontstaat van groene, toegankelijke plekken waar het aangenaam verblijven is. Elk van de parkjes krijgt een eigen identiteit in samenwerking met de omwonenden. Zo worden veelzijdige plekken gecreëerd waar voor jong en oud iets te beleven is. Bij zowel de voorbereiding, de aanleg als het beheer van het postzegelpark wordt de buurt betrokken en levert zij bijdragen in de vorm van ideeën, mankracht en materieel. Op deze manier weerspiegelt de plek de buurt.

Dit initiatief wordt uitgevoerd met financiële ondersteuning van onder meer het ministerie van VROM, Stichting Doen, de corporaties Eigen Haard, De Alliantie en Ymere, en stadsdeel Oost (Amsterdam).

Kent u meer groen?

Kent u meer van deze initiatieven? We horen ze graag! Mail daarvoor naar

Meer informatie

  • Bruistuin: groen en gezond samen
  • Flyer Bruistuin
  • Stichting Postzegelparken ; lees ook Bewonersweblog Postzegelpark
  • Blog Kenniscentrum Wonen-Zorg: Eetbare balkons en vensterbanken, duurzaamheid in de wijk

05-01-2012