Revalidatiecentrum Groot Klimmendaal in Arnhem. Foto: Rob 't Hart.

Revalidatiecentrum Groot Klimmendaal wint Hedy d'Ancona prijs

Het revalidatiecentrum Groot Klimmendaal in Arnhem is verkozen tot winnaar van de Hedy d'Ancona prijs 2010. Deze prijs wordt om het jaar uitgereikt voor een gebouw uit de zorgsector dat zich kenmerkt door excellente zorgarchitectuur. Op
1 juni 2010 ontvingen architect Koen van Velzen en opdrachtgever de heer Martina, algemeen-directeur van het Arnhemse Revalidatiecentrum, de prijs van € 20.000,- uit handen van mevrouw Hedy d'Ancona.

Jury ziet innovatieve en hoogwaardige zorgarchitectuur

Groot Klimmendaal is verkozen uit meer dan honderd inzendingen en uiteindelijk zes genomineerden. De jury heeft bekeken of stedenbouw, tuin- en landschapsarchitectuur, architectuur en/of interieurarchitectuur het zorgconcept ondersteunen. De jury omschreef het revalidatiecentrum als 'een gastvrije en open omgeving waarin de zorg een natuurlijke basis heeft, maar die tevens ruimte biedt aan andere activiteiten. Een dergelijke vorm van slim dubbelgebruik is zowel maatschappelijk als qua financiering doorslaggevend voor het maken van innovatieve en hoogwaardige zorgarchitectuur.' Kortom, het zorgconcept wordt op treffende wijze vertaald in de architectuur.

Eervolle vermeldingen

Eervolle vermeldingen gingen naar gezondheidscentrum Jozef in Deventer en het woon-werkproject Oosterdel in Broek op Langedijk. Dit kleinschalige woon-werkproject, gelegen aan de rand van het Oosterdelgebied, werd geprezen om de maatschappelijke inbedding. De genomineerde woonzorgvoorzieningen De Rietvinck in de Amsterdamse Jordaan en de Hogeweyk in Weesp kregen geen prijs.

Alle genomineerden in beeld gebracht

Bij de prijsuitreiking is ook een boek gepresenteerd: 'Hedy d'Ancona-prijs voor excellente zorgarchitectuur 2010'. Hierin staan vijf essays die ingaan op de vaak onnodig stigmatiserende zorgarchitectuur, de invloed van stelselwijzigingen en kredietcrisis, het gehanteerde doelgroepenbeleid en hergebruik ofwel de aantrekkelijkheid van oude gebouwen voor nieuwe zorgconcepten. Verder  bevat de publicatie alle inzendingen, shortlist, nominaties en uiteraard de prijswinnaar. Bij de publicatie hoort ook een DVD van Zie Zorg, een reeks van televisie-uitzendingen over de rol van architectuur en kunst bij zorginstellingen. Deze afleveringen zijn ook op de website van kunstuur nog te zien.

Meer informatie

03-06-2010