Schefferstaete Dordrecht. Foto: Rem van Dijk (Forta).

Herbestemmen van vastgoed in de zorg: een goede combinatie

Een debat met verdiepende inzichten over herbestemming van vastgoed in de zorg. Dit volgde op het aanbieden van het eerste exemplaar van het nieuwe boek "Een tweede leven; de bijzondere praktijk van zorg en herbestemming" op donderdag 10 mei 2012 in het monumentale pand Schefferstaete in Dordrecht.

Bijeenkomst Herbestemming van vastgoed in de zorg 10 mei 2012 Bijeenkomst Herbestemming van vastgoed in de zorg 10 mei 2012 Bijeenkomst Herbestemming van vastgoed in de zorg 10 mei 2012

 

 

 

Onder leiding van Daniëlle Harkes, manager van het Kenniscentrum, werd onder meer gesproken over: 

  • Het koppelen van vraag en aanbod: er is nog een wereld te winnen om bij herbestemming beter na te gaan wat de beste doelgroep voor het beschikbare pand is. Tegelijkertijd blijkt herbestemming vaak afhankelijk te zijn van een toevallige samenloop van omstandigheden en ontmoetingen tussen partijen. Dit laat structureel onderzoek naar doelgroepen vaak minder goed toe. 
  • De kosten: überhaupt is het anno 2012 moeilijk om investeringen in vastgoed te plegen. Daar is herbestemming niet anders in. Wel zijn creativiteit, de toevoeging van commerciële functies en het benutten van de vrije sector van belang. Plus: als je iets heel bijzonders realiseert kun je voor aanvullende middelen ook kansen zoeken in de samenleving door sponsoring van burgers en bedrijven. 
  • Het proces: herbestemming vraagt vaak een ander proces van opdrachtgevers en architecten. Kennis van de doelgroep is belangrijk; evenzo is ook flexibiliteit van bouw en ontwerp essentieel. Immers: "mensen zijn dynamisch, vastgoed is dat niet", zo verwoordde één van de gasten. De waarde van herbestemming zou daarom niet na een paar jaar, maar na bijvoorbeeld tien jaar gemeten moeten worden.

Afgaande op de reactie van verschillende gasten, was de bijeenkomst nuttig als verkenning rond het thema, om bestaande inzichten te toetsen en nieuwe op te doen. Het boek biedt nog veel méér van dat en kan besteld worden voor 27,80 euro.

Meer informatie

24-05-2012