Bartholomeus Gasthuis in Utrecht

Het historische Bartholomeus Gasthuis gaat in de twintigste eeuw deel uitmaken van het nationale zorgstelsel. Toch blijft men hechten aan zelfstandigheid en aan de combinatie van het eeuwenoude gebouw en de eeuwenoude functie. De nieuwe tijd laat zijn sporen na in het monumentale complex: een serie bouwprojecten culmineert in 1987 in de oplevering van een splinternieuwe afdeling voor honderd ouderen die zorg nodig hebben. Binnen twintig jaar moet deze vleugel alweer worden aangepast aan de inzichten van de 21e eeuw.

Opdrachtgever en ontwerpers

In 2007 treedt Willy van Egdom aan als bestuurder en algemeen directeur van het Bartholomeus Gasthuis. Op haar bureau ligt een uitgewerkt plan voor de modernisering van de vleugel uit 1987. Maar zij wil meer dan een verbouwing binnen de kaders van de AWBZ. In haar visie is het essentieel om de wijkfunctie van het Gasthuis gestalte te geven. Samen met de ontwerpers van architectenbureau ONB (Op ten Noort Blijdenstein) onderzoekt zij hoe de mogelijkheden van het monumentale complex te verbinden zijn met de behoeften van de omgeving. De gewenste investering in een aanvullend aanbod maakt het ook nodig aanvullende financiering te vinden.

Terugblik

De herontwikkeling van dit complex is een echt lokale aangelegenheid geworden. Er is optimaal gebruik gemaakt van historische elementen. Daarmee krijgt het gasthuis een allure die ook aantrekkelijk is voor een meer kapitaalkrachtige vraag. De locatie is dienstbaar en geschikt gemaakt voor de doelgroep, waardoor ouderen kunnen wonen in de directe nabijheid van zorg, welzijn en recreatie. Daar liggen de ontwikkelingskansen voor het monumentaal zorgvastgoed. Met de vernieuwing van het gasthuis is de toekomst van dit culturele erfgoed voor geruime tijd veilig gesteld.

Meer informatie

06-01-2011