Kleinschalig genormaliseerd wonen voor mensen met dementie, Nele Spruytte e.a., 2010

Antwoord op 101 vragen kleinschalig genormaliseerd wonen

Een nieuwe publicatie biedt antwoorden op 101 vragen over kleinschalig genormaliseerd groepswonen voor mensen met dementie. De publicatie richt zich op initiatiefnemers in Vlaanderen, maar biedt ook veel relevante informatie voor initiatieven buiten BelgiŽ.

In BelgiŽ groeit sinds 2003 het kleinschalig wonen voor mensen met dementie. De oorzaak van de tragere groei ligt niet in de kern van het concept, maar in de praktische haalbaarheid binnen de Belgische wettelijke en financiŽle kaders. Het boek is daarom niet alleen bedoeld als kennismaking met het concept, maar vooral ook als leidraad voor initiatiefnemers van kleinschalig genormaliseerd wonen.

Van concept tot methodiek voor transformatie

De vragen en antwoorden kunnen afzonderlijk gelezen worden. Maar het boek vormt ook een geheel in tien thematische hoofdstukken: concept, doelgroep, architectuur, wonen en domotica, welzijn en zorg, dagverloop, familie, mantelzorg en vrijwilligers, personeel en arbeidsomstandigheden, wettelijke en financiŽle vragen. Een afzonderlijk hoofdstuk bespreekt methodieken om een transformatie op te zetten en te voltooien naar kleinschalig genormaliseerd wonen. Het slothoofdstuk situeert kleinschalig genormaliseerd wonen in regionaal en internationaal perspectief en schetst toekomstige uitdagingen.

Meer informatie

  • Publicatie 'Kleinschalig genormaliseerd wonen voor mensen met dementie. Het antwoord op 101 vragen.'†( 2009)
    N. Spruytte, A. Declercq, B. herbots, M. Holvoet, R. Elst, J. Van der Faas, C. Molenberghs, L. Kuylen, J. Lecoutere, B. Van den Heuvel, Ch. Van Audenhove
  • Onderzoek in Vlaanderen over kleinschalig genormaliseerd wonen
  • †Verslag van het symposium op 10 december 2010 waarop dit boek werd gepresenteerd

15-12-2010