Dr. Anneke van der Plaats in de film 'De wondere wereld van dementie'.

De wondere wereld van dementie in première

De film 'De wondere wereld van dementie' brengt de visie in beeld van dr. Anneke van der Plaats op de veranderingen in het brein van mensen met dementie en de invloed die anderen en de omgeving daarop hebben. Anneke van der Plaats, sociaal geriater, docent, onderzoeker en adviseur, geeft geregeld lezingen onder de titel 'De wondere wereld van dementie'. Voor professionele zorgverleners én voor mantelzorgers is haar visie nu toegankelijk via de film. De film ging op 9 maart 2012 in première en is online te zien.

Samenwerking Thuishuizen en Breincollectief

Opdrachtgever en initiatiefnemer van de film is de Stichting Thuis in Welzijn, de organisatie die Thuishuizen voor mensen met dementie ontwikkelt gebaseerd op de ideeën van Anneke van der Plaats. Het Thuishuisproject is een project vanuit het paradigma 'de professionele zorg is ondersteunend aan de mantelzorger/ vrijwilliger'.
Een Thuishuisproject bestaat uit een Thuishuis - een kleinschalige woonvorm voor alleenstaande ouderen met dementie die dreigen te vereenzamen, 'gerund' door vrijwilligers die ondersteund worden door professionals. Daarnaast zijn de vrijwilligers ook actief in de betreffende buurt/wijk voor dezelfde doelgroep, in de vorm van het Thuisbezoek.
Anneke van der Plaats is één van de mensen in Breincollectief - een groep deskundigen, die zich ieder vanuit een eigen discipline bezighouden met dementie en omgevingszorg.

Odensehuis

In de film is ook het Odensehuis te zien. Het Odensehuis is een inloopcentrum in Amsterdam voor mensen met dementie: alleen of samen met hun partner, familie of vrienden. Het Odensehuis is een vrijwilligersorganisatie. De bezoekers (aanwezig naar behoefte), participanten (structureel actief) en vrijwilligers (vrijblijvend actief) organiseren alles zelf.

Online beschikbaar

De film is online te bekijken via www.dementiefilm.nl. Er zijn geen exemplaren van de DVD meer verkrijgbaar. 

De film is een initiatief van Stichting Thuis in Welzijn. De film is gemaakt in samenwerking met Breincollectie en is geproduceerd door Yune. De film werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Innovatiefonds zorgverzekeraars, Fonds Sluyterman van Loo ouderenprojecten en het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg.

Meer informatie

13-03-2012