Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg
Trefwoorden: nieuws | praktijk | oudere migranten

Kleurrijke zorg: handreiking intercultureel wonen en werken

Het gesprek aangaan over interculturalisatie, dát is het doel van de handreiking 'Kleurrijke zorg, intercultureel wonen en werken', een uitgave in de Kennisreeks van Axion Continu. Cliënten en medewerkers vertellen in de handreiking hoe zij diversiteit binnen de zorgorganisatie beleven en geven praktische tips.

Axion Continu heet in haar woonzorgcentra geen aparte afdelingen voor mensen met een niet-Nederlandse achtergrond. Maar er is bijvoorbeeld wel in een van de locaties een multiculturele huiskamer: de Medina. Daar kunnen Turkse en Marokkaanse ouderen naartoe als zij graag hun eigen geur en geluiden om zich heen willen hebben. Ook zijn er aparte dagvoorzieningen. De Marhaban, dagverzorging voor Marokaanse vrouwen, is al negen jaar een groot succes.

Tandenpoetsen voor of na het eten?

In de praktische handreiking 'Kleurrijke zorg' staan alledaagse voorbeelden. In de ene cultuur poets je je tanden bijvoorbeeld vóór het eten terwijl het in een andere cultuur volstrekt normaal is dit pas na de maaltijd te doen. Juist door de diverse achtergronden en verschillende culturen sluiten verwachtingen die mensen hebben niet altijd op elkaar aan. De kunst is daar samen uit te komen. Belangrijk is dus dat er met elkaar gesproken wordt. Stel vragen aan de medewerker, cliënt en mantelzorger waar je mee te maken hebt, luidt het advies van de geïnterviewden in de handreiking. Door met elkaar te praten, kun je uitleggen hoe dingen in elkaar zitten en waarom bepaalde gewoontes belangrijk zijn. En vervolgens vind je een weg om hier op een goede manier mee om te gaan.

21-05-2014 16:25

Meer informatie

Aedes Actiz