Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg

'Buurthuis 3.0' ONS is goed bezig

Aflevering 8: Lokale Kracht in Beeld

ONS, een ‘buurthuis 3.0’ in de Bredase wijk Geeren-Zuid wordt beheerd door een coöperatief bewonersbedrijf. De 12 vrouwen en één man in het coöperatief runnen het goedlopende wijkrestaurant, doen de zalenverhuur en verzorgen de schoonmaak van het gehele pand. Woningcorporatie Allee Wonen is actief betrokken bij de ontwikkeling van ONS. De corporatie kocht het leegstaande oude buurthuis in de wijk en begeleidt het bewonersbedrijf in de startfase. 

Lokale Kracht in Beeld
Lokale Kracht staat in de belangstelling, maar hoe ziet Lokale Kracht er in de praktijk uit? Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg publiceert een artikelenreeks, waarin steeds een ander project centraal staat. Volg de serie 'Lokale Kracht in Beeld'

Een aantal vrouwen uit het coöperatief kenden elkaar al van de Vrouwenstudio in de wijk, die zeven jaar geleden met steun van Woningcorporatie Allee Wonen is gestart. Allee Wonen, die het leegstaande buurthuis januari 2013 aankocht van de gemeente Breda, rekent geen huur voor de ruimtes die het wijkrestaurant in gebruik heeft. Ook heeft Allee Wonen het beheer en de schoonmaak van het hele pand uitbesteed aan het bewonerscoöperatief.

Voor alle wijkbewoners

Vanaf de start in januari 2014 loopt het wijkrestaurant goed. De bezoekers van het vroegere buurthuis, oudere wijkbewoners, maken veel gebruik van het restaurant, dat twee keer per week een warme maaltijd serveert en verder elke maandag t/m vrijdag de hele dag geopend is voor koffie, thee en lunch. Bij de menukeuze is er aandacht voor verschillende eetculturen. Met de aanwezigheid van een aantal voorzieningen voor jongeren en een Vrouwenstudio komen ook deze groepen binnen. Een deel van het voormalige buurthuis is in gebruik als gezondheidscentrum met een verloskundigenpraktijk, een logopediste en een fysiotherapeut. Dit maakt dat ook de wijkbewoners in pas opgeleverde nieuwbouw, tweeverdieners en starters, het buurthuis bezoeken. 

Lees het volledige artikel (pdf, 883 kb).

12-06-2014 16:47
Aedes Actiz