Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg

'Meer Wmo dan dit wordt het niet'

Aflevering 9: Lokale Kracht in Beeld

DyNaMo BV in Leiden is een samenwerkingsverband van De Binnenvest, een organisatie voor Maatschappelijke Opvang, en Movens, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. De cliënten van Movens zijn psychiatrische patiënten, daklozen en/of mensen die niet zelfstandig kunnen wonen of tijdelijk opvang nodig hebben. DyNaMo BV, waarbij de letters BV in dit geval slaan op De Binnenvest, beheert drie vergaderruimtes, runt een wijkrestaurant en bemant de receptie van een multifunctioneel gebouw. Het project is bijzonder omdat het ‘consumer run’ ofwel cliëntgestuurd is. Dat betekent dat het vanaf het allereerste begin en in alle geledingen gedragen wordt door drie partijen: medewerkers, vrijwilligers en cliënten. Het initiatief is ontstaan vanuit de wens om wijkgericht te werken, zoals dat gestimuleerd wordt door de Wmo.

Lokale Kracht in Beeld
Lokale Kracht staat in de belangstelling, maar hoe ziet Lokale Kracht er in de praktijk uit? Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg publiceert een artikelenreeks, waarin steeds een ander project centraal staat. Volg de serie 'Lokale Kracht in Beeld'

Beide instellingen werken al enige jaren met vrijwilligers. De Binnenvest startte eind 2008 met het ‘Maatjesproject’. Aanleiding daarvoor was het inzicht dat het sociale netwerk van cliënten vaak alleen nog maar uit medecliënten en hulpverleners bestond. Door maatjes te introduceren, kregen de cliënten weer contact met ‘gewone mensen’. Na verloop van tijd ontstonden ook andere vormen van vrijwilligersinbreng. Sinds vorig jaar is er weer een nieuwe fase van vrijwilligersbetrokkenheid ingegaan: die van cliëntvrijwilliger, waarbij cliënten zich als vrijwilliger in kunnen zetten voor andere cliënten, bijvoorbeeld bij DyNaMo. Het initiatief voor DyNaMo BV is ontstaan vanuit de wens om wijkgericht te werken. 

Woning Wmo-proof

Er diende zich een kans aan, toen het Sociaal Pension van De Binnenvest ging verhuizen naar een voormalige marechausseekazerne en er ruimte over bleek te zijn. De bewoners van het Sociaal Pension betrokken eind 2013 als eerste de voormalige kazerne. Zij moesten verhuizen, omdat hun vorige onderkomen gesloopt werd. In de nieuwe vestiging hebben zij een Wmo-proof woning met eigen adres en voordeur. Ze hebben de beschikking over een kleine pantry, maar ze kunnen voor hun warme maaltijd ook terecht in de eetzaal, die nu is omgedoopt in ‘Cantina’.

Half februari 2014 is het Centraal Bureau verhuisd. Bij de officiële opening meldden zich al direct cliënten die baliediensten wilden doen bij de receptie. Op dat moment ging de planfase van DyNaMo BV - eerder dan verwacht - over in de uitvoeringsfase. De aanpak nu is volgens het principe van de lerende organisatie. Al werkende worden ideeën verder ontwikkeld. Bij het opzetten van de receptiediensten worden de cliënten en vrijwilligers ondersteund door twee flexwerkers van De Binnenvest. De baliemedewerkers hebben zelf leerstof ontwikkeld en op papier gezet hoe je de telefoon moet aannemen, moet doorverbinden, mensen moet verwelkomen enzovoort. Per 1 september draait de receptie volledig zelfstandig met vrijwilligers en cliëntvrijwilligers.

Lees het volledige artikel (pdf, 508 kb)

11-09-2014 14:38
Aedes Actiz