Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg

'De overheid doet alsof kwetsbare ouderen niet meer bestaan'

In Nederland staan veel te veel verzorgingshuizen. Vóór 2020 is de helft van alle Nederlandse verzorgingshuizen gesloten. Dat voorspelt Harry Rietveld, directeur-bestuurder van de Zuid-Hollandse woningcorporatie SOR. Hij gaat in op de gevolgen van het regeerakkoord waarin staat dat alleen mensen met zware beperkingen nog naar het verzorgingshuis mogen.

Op zich vindt Rietveld het prima dat ouderen langer zelfstandig blijven wonen, maar dat kan de overheid niet in een vliegend tempo opleggen, meent hij. Eerst moeten er aangepaste woningen worden gebouwd, zodat ouderen veilig thuis kunnen wonen. "Daarvan zijn er nu 150.000 tekort", zegt Rietveld. "Doe het langzamer, zodat we voldoende geschikte seniorenwonigen kunnen bouwen. Anders gebeuren er ongelukken."

Die bouw vergt tijd en extra investeringen. Een aangepaste woning kost al gauw 20.000 euro meer dan een gewoon appartement. En dat terwijl vastgoedorganisaties, volgens Rietveld, eigelijk het best floreren als zij niet of weinig investeren. Voeg daar aan toe dat Nederland binnenkort een half miljoen mensen met dementie telt die heel moeilijk zelfstandig kunnen wonen, en de "ernstige problemen worden zichtbaar", zegt Rietveld. Hij pleit voor een beloning voor investeerders.

Lees het volledige artikel met daarin het interview met Harry Rietveld »

'Het gezicht van extramuralisering'

De overheid zet flink de vaart achter een al eerder ingezette trend, het zogeheten extramuraliseren: ouderen langer zelfstandig laten wonen en niet zo snel als vroeger naar een verzorgings- of verpleeghuis laten verhuizen. Sinds dit jaar komen mensen met een lichte zorgvraag niet meer in aanmerking voor een verblijf in een zorginstelling. De komende jaren zullen ook mensen met een zwaardere zorgvraag thuis moeten blijven wonen. Het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg is op zoek gegaan naar de uitwerking van dit beleid in de praktijk. Hoe kijken zorgaanbieders, woningcorporaties, wetenschappers en gemeenten aan tegen deze maatregelen en wie zijn eigenlijk de hulpbehoevende mensen die dit raakt? Journaliste Antoinette Reerink reisde het land door en sprak zowel met ouderen als met bestuurders en medewerkers in de sectoren wonen en zorg. Volg haar in de artikelenserie 'Het gezicht van extramuralisering'

meer informatie

12-03-2013 10:20
Aedes Actiz