Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg

Duidelijkheid over verhuur corporatiewoningen door zorgorganisaties

Met een aanvulling op bestaande huurcontracten schept het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg duidelijkheid over de verplichte inkomenstoets voor corporaties die woonruimte verhuren aan zorgorganisaties. Het hulpmiddel, ontwikkeld in samenwerking met VBTM Advocaten, is nu online beschikbaar.

Juiste doelgroep?

Woningcorporaties verhuren zorgvastgoed aan zorgorganisaties. Steeds vaker verhuren zorgorganisaties deze appartementen vervolgens door aan ouderen, die hiervoor zelf huren betalen. De overheid stelt strenge eisen aan deze indirecte verhuur om te zorgen dat deze sociale huurwoningen worden toegewezen aan de juiste doelgroep. Net als bij directe verhuur, moet een accountant beoordelen of de woning wordt verhuurd aan de primaire doelgroep: mensen met een inkomen onder de inkomensgrens. Daar komt nu ook de passendheidsnorm bij. De accountant moet controleren of de toewijzingen correct zijn verricht.

Inkomenstoets

Bij indirecte verhuur heeft de accountant van de woningcorporatie niet automatisch toegang tot de administratie van de derde partij en kan hij dus niet zien of het inkomen getoetst is. Daarom is het verstandig contractueel goed vast te leggen dat de accountant wel de vereiste beoordeling kan uitvoeren. Het voorbeeld-aanhangsel is een aanvulling op een bestaand contract tussen een corporatie en zorgorganisatie. Een stroomschema en toelichting verduidelijken de toepassing van het contract.

16-06-2015 11:11
Aedes Actiz