Royal Rustique, Den Haag

'Roya(a)l delen': inkijkje in de wereld van scheiden wonen zorg

Royal Rustique is een vernieuwende vorm van wonen in Den Haag, gebaseerd op het principe dat wonen en zorg gescheiden zijn. Binnen een ontwerp voor zelfstandige herenhuizen zijn appartementen geschikt gemaakt voor kwetsbare groepen. Sinds de opening is het project in samenwerking met TNO wetenschappelijk gevolgd en getoetst op resultaten van zowel woonvoorziening als ervaringen van cliŽnten en medewerkers. De resultaten van het onderzoek worden op donderdag 14 maart gepresenteerd tijdens het middagsymposium 'Roya(a)l delen', waar ook het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg een bijdrage aan levert.

Geleerde lessen

Tijdens het symposium 'Roya(a)l delen' kan een keuze gemaakt worden uit diverse workshops, waarin onder meer wordt ingegaan op de vraag hoe een project als Royal Rustique te financieren is en hoe de exploitatie sluitend wordt. Aan de hand van de uitkomsten van het TNO onderzoek wordt bekeken welke lessen er voor andere organisaties en hun medewerkers te leren zijn. En Kenniscentrum-adviseur Yvonne Witter legt uit waarom deze woonvorm zo bijzonder is en maakt een vergelijking tussen Royal Rustique en andere woonvormen in het land, onder meer bij wooncorporaties met verhuur aan mensen die zware zorg nodig hebben.

Royal Rustique

Mensen die bijzondere zorg nodig hebben, zijn nu vaak aangewezen op een verpleeghuis. Saffier De Residentiegroep wil met Royal Rustique bijdragen aan een wezenlijke verbetering van de kwaliteit van leven. In de herenhuizen heeft iedere bewoner een eigen zit/slaapkamer, keukenhoek en badkamer. Op de begane grond is een gemeenschappelijke woonkeuken en een huiskamer. Hier kunnen de bewoners elkaar in huiselijke sfeer ontmoeten, een kopje koffie drinken, de krant lezen of de maaltijd gebruiken. Wonen in een groep en toch zelfstandig. Bijzonder aan het project zijn de vier verschillende doelgroepen die naast elkaar wonen: ouderen met zware somatische aandoeningen, ouderen die de regie over hun leven verliezen door psychogeriatrische problematiek; mensen met een verstandelijke beperking en mensen met niet-aangeboren hersenletsel.††

Meer informatie

20-02-2013