Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg

Achterstandswijken hebben baat bij experiment Gezonde Wijk

Foto: Chris Pennarts

In het e-boek Gezonde wijk in praktijk zijn de resultaten gepubliceerd van het experiment Gezonde Wijk dat in de achterstandswijken van 13 gemeenten 3 jaar lang is uitgevoerd. Wijkbewoners voelen zich na 3 jaar meer betrokken. Ze hebben minder overgewicht en bewegen meer. De zorgkosten zijn omlaag gegaan en nieuwe vormen van samenwerking zijn ontstaan.

Bewoners van achterstandswijken leven 7 jaar korter dan het landelijk gemiddelde. Ze leven 14 jaar langer in minder goede gezondheid dan de rest van Nederland. Ze zijn eerder chronisch ziek, lijden vaker aan hart- en vaatziekten en staan meer bloot aan stress en spanning. Deze mensen kunnen daardoor minder bijdragen aan de samenleving en hebben meer zorg nodig. Het lukt al decennialang niet hieraan verandering aan te brengen. Met het experiment Gezonde Wijk is dat wel gelukt.

Structurele integrale aanpak

Het experiment Gezonde Wijk is door 13 gemeenten uitgevoerd, samen met de ministeries van VWS en BZK. Het gemeenschappelijke kenmerk van deze experimenten is een structurele integrale aanpak. Dat betekent dat parallel is gewerkt aan:

  • verbetering van de sociaaleconomische positie van bewoners
  • het betrekken van bewoners bij een gezonde leefstijl
  • verbetering van de leefomgeving
  • betere zorg in de buurt
  • participatie van bewoners in de samenleving

Successen, lessen en tips

Het e-boek 'Gezonde Wijk in praktijk' toont de resultaten van het experiment in Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Deventer, Dordrecht, Eindhoven, Enschede, Heerlen, Leeuwarden, Nijmegen, Rotterdam, Utrecht en Zaanstad. In 'Gezonde Wijk in praktijk' leest u successen, lessen en tips van de experimenten Gezonde Wijk binnen de wijkenaanpak. 

29-03-2012 14:34

Meer informatie

  • Download het e-boek 'Gezonde wijk in praktijk' (pdf, 6,5 Mb)
  • Volg de groep Gezonde Wijk op LinkedIn
Aedes Actiz