Bradley Court. Foto: Loes Hulsebosch

Blog: Cultuursensitieve zorg ontstempelen

'Laten we niet meer praten over interculturalisatie.' Dat zegt een spreker in de nieuwste blogbijdrage over oudere migranten: cultuursensitieve zorg 'ontstempelen'. Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg blogt regelmatig voor zorg- en wonenprofessionals. De adviseurs van het Kenniscentrum schrijven onder meer over interessante projecten die ze bezochen of lezingen en onderzoeken die opzien baren.

Laten we niet meer praten over interculturalisatie, maar gewoon over zorg, zegt Jos Artz, van s Heerenloo tijdens Olympiade Conferentie over cultuursensitieve zorg onlangs georganiseerd door COSBO Utrecht. Laat doelgroepen los en denk niet meer in wij/zij, maar denk aan gezamenlijk. Organiseer de ontmoeting. We zijn niet gelijk aan elkaar maar wel gelijkwaardig. Verbindingen ontstaan vanuit de ontmoeting. Laten wij elkaar waardevrij ontmoeten. Zijn woorden raken de hele zaal en mij ook. Vooral bij zijn toevoeging: ontmoeten is ook eigenlijk ontstempelen, want een moet is een stempel.

Egaliseren

Dat is iets wat we in de ouderenzorg soms tegenkomen: dat we iemand al een stempel opplakken en invullen wat zijn of haar woonzorgwensen zijn. Ik denk dat we meer kunnen luisteren naar ieder zijn of haar unieke verhaal. Zonder iemand te egaliseren. Dat laatste zei een deelneemster aan de conferentie expliciet. Ik vind dat we het verhaal van de oudere meer kunnen gebruiken dan we nu doen in de ouderenzorg en zeker het verhaal van de oudere migrant, omdat hij/zij vaak een enerverend verhaal heeft. Gebruik de kracht van deze verhalen. De ene oudere heeft nu eenmaal een andere vraag dan de andere oudere.

De gehele blog kunt u via onderstaande link lezen.

Meer informatie

  • Cultuursensitieve zorg ontstempelen

13-12-2010