Opening EU-jaar door Gerdi Verbeet. Foto: Henk Bakkerode

EU-jaar Actief ouder worden en solidariteit tussen generaties

Het EU-jaar van 'Active ageing and intergenerational solidarity' is vorige week officieel van start gegaan in Nederland. Het informele 'Nederlandse Platform Europees Jaar voor Actief Ouder worden en Solidariteit tussen Generaties' heeft de opening voorbereid. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet verrichtte de opening door vier puzzelstukjes in elkaar te schuiven: ieder stukje staat voor vier generaties. Verbeet vindt het indrukwekkend dat met name ngo's het platform hebben opgericht en draagt het thema een warm hart toe.

Urgentie 

Een aantal keer valt het woord urgentie tijdens de opening. In 2060 bestaat de Europese bevolking voor bijna 30% uit personen ouder dan 65 jaar. In 2012 is dit percentage 16%. In 2060 zijn er nog maar 2 personen in de werkende leeftijd voor iedere 65-plusser. Gijp van Soest, voorzitter van de overkoepelende ouderenorganisatie CSO, pleit dan ook voor langer werken en langer participeren. Europarlementariër Lambert van Nistelrooij ziet met lede ogen toe dat de Nederlandse overheid zich weinig aantrekt van het jaar, terwijl hij meent dat het een urgent thema is. Hij zet zich in voor ontwikkeling van technologie, met het oog op het personeelstekort in de zorg. In het sociale domein gebeurt er nog te weinig met breedband.

Novogeronten en sandwichers

Henk Bakkerode, bestuurslid bij ILC Zorg voor Later, ziet dat zorg en ondersteuning in de toekomst vooral bij de burgers zelf komt te liggen, maar dat de samenleving er nog niet klaar voor is. De nieuwe ouderen, de novogeronten en de sandwichers, dus mensen die voor hun ouders en voor hun eigen (klein)kinderen zorgen, moeten het doen in de samenleving. De stad Groningen heeft het goed begrepen: ook al is het één van de jongste steden van Nederland (gemiddelde leeftijd is 36 jaar), de stad bereidt zich goed voor op de toekomst door onderzoek in samenwerking met hogescholen en universiteiten. "Want active ageing gaat ook over jongeren", aldus Marieke Zwaving, bestuursadviseur van de Groningse gemeente, "Gezond ouder worden, daar begin je al jong mee." Groningen organiseert de 'Nacht van kunst en wetenschap' op 2 juni, en heeft nog veel meer activiteiten.

In Nederland organiseren diverse organisaties allerlei activiteiten, zoals muziektheater 'Nu of nooit', publicaties, filmfestivals, een 'Parlement der generaties', een week voor gezond ouder worden, een congres over Ambient assisted Living, speciale editie van de
50 plus beurs en lokale activiteiten.

Aedes en ActiZ ook actief

ActiZ, organisatie van zorgondernemers, bereidt een filmfestival voor en organiseert in het kader van de campagne 'Het Nieuwe ouder worden' regionale debatten. Ook zal ActiZ inhoudelijk bijdragen aan het World Congres of Active ageing. Aedes, vereniging van woningcorporaties, besteedt tijdens de landelijke corporatiedag op 31 mei aandacht aan het thema door workshops met intergenerationele projecten. Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg organiseert op 5 september een themabijeenkomst over lokale kracht en houdt tijdens de 50 plus beurs in het najaar een seminar met als thema generaties in wonen, zorg en welzijn.

We doen het zelf!

Dat dit platform is opgericht door Nederlandse organisaties, zoals het CSO, ILC Zorg voor Later, het Kenniscentrum Wonen-Zorg, de 50 plus beurs, terwijl de overheid achterover leunt, sluit aan bij de tendens in de samenleving: we doen het zelf, want het is nodig, het is urgent!

Meer informatie

  • Lees meer op de website Active Aging 2012 over wat er gebeurt in de Europese lidstaten plus IJsland, Liechtenstein en Noorwegen.
  • Bekijk het overzicht van organisaties die dit jaar activiteiten ontplooien in het kader van het EU jaar.
  • Lees de blog 'Age the way you like' van Kenniscentrum-adviseur Yvonne Witter.

02-04-2012