Interactieve muur vermindert dwaalgedrag van bewoners

In Zorgcentrum Vivium Naarderheem is het sinds kort een beetje rustiger op de gangen van de (gesloten) psychogeriatrische afdeling. Daar presenteerden drie studenten van de Hogeschool van Amsterdam vorige week een nieuw wapen tegen dwaalgedrag van ouderen: een interactieve muur. Dit rustpunt voor bewoners is het resultaat van de vrije opdracht die het zorgcentrum in samenwerking met de opleiding formuleerde: 'Onze ouderen dwalen veel. Kunnen we daar met nieuwe technieken iets tegen doen?'

Interactieve muur

Yannick de Lange, Sven Haitjema en Kyra Bergman zochten een antwoord op de vraag van Zorgcentrum Vivium, met positief resultaat. Hun installatie werd geplaatst op de gang waar de ouderen wonen. De leefruimte werd voorzien van sensoren, die reageren wanneer de dementerende ouderen aan de wandel gaan. Via een audiopad horen de ouderen muziek die hen naar de muur leidt. Op de muur zien zij vervolgens beelden uit de omgeving van Naarden. En dat biedt rust en herkenning. Afgelopen week hebben de studenten de muur getest en uit de eerste resultaten blijkt dat de bewoners positief reageren op de interactieve muur. Ook de verzorgenden merken verschil in het dwaalgedrag.

Ambient intelligence

Door het steeds kleiner worden van computers en sensoren is onze omgeving intelligent geworden en worden we omgeven door interactieve apparaten met externe diensten, zoals smart phones, tag readers, camerasystemen en publieke schermen. Met andere woorden: intelligente systemen vinden steeds vaker de weg naar onze dagelijkse leefomgeving. Dit wordt ambient intelligence genoemd.  

Meer informatie

  • Bezoek de website van de Hogeschool van Amsterdam
  • Bekijk een filmpje over dit project, gemaakt door de studenten zelf
  • Bekijk het KCWZ-dossier Zorg en Technologie

27-06-2012