De Hogeweyk, genomineerd voor Hedy d'Anconaprijs. Foto: Michael Bol, Molenaar&Bol&VanDillen architecten bv

TV-rubriek over vernieuwende en gebruikersgerichte zorgarchitectuur

Het televisieprogramma 'KunstUur' besteedt sinds een aantal weken aandacht aan kunst en architectuur in de zorgsector. De rubriek 'Zie Zorg' is een serie van zes afleveringen. In deze rubriek worden projecten in beeld gebracht die meedingen naar de Hedy d'Anconaprijs 2010. In iedere aflevering staat een ander thema centraal. Dit zijn: ziekenhuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, verpleeg- en verzorgingshuiszorg, zorg voor mensen met een verstandelijk handicap en maatschappelijke zorg.

'Denk aan de mensen in de gebouwen'

In de zesde en laatste aflevering wordt de Hedy d'Ancona-prijs voor excellente zorgarchitectuur uitgereikt. Deze prijs richt zich op gebouwen in de zorgsector. Hierbij wordt gekeken of stedenbouw, tuin- en landschapsarchitectuur, architectuur en/of interieurarchitectuur het zorgconcept ondersteunen. In een van de afleveringen zegt Hedy d'Ancona: "Het is de uniformiteit, en de opoffering aan de functionele eisen die plaats moet maken voor het denken aan de mensen die in de gebouwen vertoeven." Bij alle ontwerpen die in de serie de revue passeren, zijn de gebruikers het uitgangspunt. Bewoners blijken trots op hun nieuwe woning: "Het is hier wonen alsof je in een parel woont!", aldus een van de bewoners uit een nieuwe woonzorglocatie.

Healing environment

In het programma over ouderenzorg komen de Rietvinck in Amsterdam en de Hogeweyk in Weesp uitgebreid aan bod. Zowel de architecten als de gebruikers komen aan het woord. De architecten lichten de visie voor het ontwerp en de uiteindelijke uitwerking daarvan toe: "We zijn zoveel mogelijk uitgegaan van de bewoner. We hebben geprobeerd om een huiselijke situatie te maken. Ook al is het een verpleeghuis of een verzorgingshuis, het is wel een plek waar je echt woont en verblijft." Veel voorbeelden uit het programma sluiten nauw aan bij de beweging die op dit moment in de zorgsector wordt aangeduid met de term 'healing environment'. De woonomgeving heeft invloed op het welbevinden van de bewoner. De projecten die meedingen naar de prijs zijn geslaagde voorbeelden van een omgeving die het welbevinden positief beïnvloedt.

Alle afleveringen op internet

Aan de televisie-uitzendingen is ook een radiorubriek verbonden in het programma 'De Praktijk'. 'Zie Zorg' brengt op televisie de plaatjes in beeld, 'De Praktijk' heeft de verhalen. Zowel de radiorubriek als de televisierubriek zijn via de website van de AVRO te bereiken.

Meer informatie

  • Lees het nieuwsbericht 'Nieuwe KunstUur serie: Zie Zorg' op de website van de AVRO
  • Bekijk alle afleveringen van 'Zie Zorg' op de website van de AVRO
  • Lees het nieuwsbericht 'Nominaties voor De Rietvinck en Hogeweyk' op deze website

22-04-2010