Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg

Mantelzorgwoning, een alternatieve woonvorm

Mantelzorgwoningen kunnen een alternatief bieden voor mensen die een zorgvraag hebben en een beroep kunnen en willen doen op de omgeving. In Eindhoven is onlangs een mantelzorgwoning geplaatst door woningcorporatie Wooninc. De woning is ontworpen door de Meeuw Bouwsystemen uit Oirschot. In Dokkum en Oirschot zijn ook twee mantelzorgwoningen te zien.

Wat zijn mantelzorgwoningen?

Mantelzorgwoningen zijn verplaatsbare wooneenheden. Zij kunnen binnen één à twee dagen worden opgebouwd. De woning is 'mobiel' en kan bij een bestaande woning worden geplaatst. De woning kan ook weer worden 'weggehaald' indien deze niet meer nodig is. In de woning kan allerlei apparatuur worden aangesloten. De mantelzorgwoning heeft een binnenoppervlakte van 54 m². Er is een zit- en woonkamer met een verstelbaar keukenblok, een ruime slaapkamer en een doucheruimte. Alles is aangepast en toegankelijk gemaakt.

Voor wie zijn de woningen bedoeld?

Ouders met een gehandicapt kind of alleenstaande ouderen met een familielid kunnen baat hebben bij de mantelzorgwoning. De zorgvrager woont zelfstandig, maar de hulpgever is dichtbij.

Wat is het verschil met kangoeroewoningen?

Mantelzorgwoningen worden vaak verward met kangoeroewoningen. Kangoeroewoningen zijn aan elkaar gekoppelde zelfstandige woningen of wooneenheden met een inpandige verbinding voor ouderen of mensen met een handicap en hun familie (Bron: Expertise Centrum Informele Zorg). Mantelzorgwoningen zijn in tegenstelling tot kangoeroewoningen 'mobiel' en 'flexibel' door de IFD-bouw (Industrieel, flexibel en demontabel).

Meer belangstelling

Ook woningstichting Dongeradeel in Friesland heeft interesse in de woningen. De huur van de woning moet ongeveer 550 euro per maand zijn. 'Kaal' kost een mantelzorgwoning ongeveer 70.000 euro en 'aangekleed' 100.000 euro. De afschrijftermijn is ongeveer 20 jaar. Voor het plaatsen van een mantelzorgwoning is er ruimte en gemeentelijke toestemming nodig.

03-09-2013 09:57

Meer informatie

  • PasAan, site met meer informatie over o.a. mantelzorgwoningen en hulpmiddelen
  • Bureau Anders zorgen, betrokken bij de implementatie van de mantelzorgwoning
  • De mantelzorgwoning, alternatief voor 'ons moeder in de garage' (pdf, 279 kB), artikel van ir. Ineke Schimmelpenningh verschenen in Product, mei 2006.
Aedes Actiz