Foto: Chris Pennarts

Thuishuizen, een woonvorm tegen eenzaamheid

Een Thuishuis is een studentenhuis voor ouderen die niet alleen willen wonen of dreigen te vereenzamen. 'Het is een woonvorm waar je op een leuke manier oud kunt worden, zegt Jan Ruyten, bedenker van het concept en directeur van Thuis in Welzijn.

Dit is een verkorte uitleg over Thuishuizen, u kunt ook een uitgebreide uitleg lezen en downloaden.

Ongeveer vijf tot zeven bewoners wonen in een huis van 400-450 m2, liefst gelegen op een locatie waar je op 'pantoffelafstand' boodschappen kunt doen. Iedere bewoner heeft een eigen (kleine) woonkamer, slaapkamer, badkamer en pantry. Je deelt de keuken, een gemeenschappelijke woonkamer, een hobbyruimte en een logeerkamer. Als het nodig is, kan er zorg geregeld worden. In principe wonen de mensen zelfstandig. Het is zodanig ingericht dat bewoners maximaal uitgenodigd worden activiteiten te ondernemen.

Netwerk revitaliseren

Vrijwilligers runnen het huis en ondernemen activiteiten met de bewoners die dat willen. Professionals komen alleen ter ondersteuning als het nodig is. Er zijn acht tot tien vrijwilligers nodig om een Thuishuis te starten. En op alle plekken waar we plannen hebben, is het reuze makkelijk om vrijwilligers te vinden is onze ervaring. Een belangrijke pijler bij het concept van de Thuishuizen is het Thuisbezoek dat plaatsvindt door vrijwilligers uit de buurt bij alleenstaande ouderen. Het doel is om het (te kleine) netwerk van deze ouderen weer te revitaliseren en uit te breiden.

Geduld en geloof

Het eerste Thuishuis van Nederland gaat eind 2011 eindelijk open. Inmiddels heb ik geleerd dat je voor een goed idee minstens 5 tot tien jaar geduld moet hebben voordat het werkelijkheid wordt. Maar als je volhoud, kansen creëert en ziet, en gelooft in je idee, dan lukt het, aldus Ruyten.

Meer informatie

 

01-04-2011