Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg

Villa Begonia geeft zicht op woonvariaties

Nu het aantal ouderen toeneemt en de verzorgingshuizen sluiten zijn innovatieve woonconcepten nodig die aansluiten bij de grote verscheidenheid aan woonwensen. Er zijn al diverse woonconcepten in het land te vinden. Het project Villa Begonia laat mensen zien welke woonvariaties er bestaan.

Niet achter de geraniums

Initiatiefnemers van Villa Begonia, Piet van Os en Ditty Eimers, bezoeken eigenzinnige senioren die voor heel verschillende woon- en leefvormen hebben gekozen. Sommigen hebben hun droom gerealiseerd. Anderen hebben door bijvoorbeeld ziekte of beperkingen de best mogelijke oplossing gevonden om zo lang mogelijk de regie te houden. Zij hebben allen tijdig hun eigen plan getrokken. Al die bezoeken leveren verhalen op en een brede gevarieerde waaier aan mogelijkheden voor hoe mensen kunnen wonen. De initiatiefnemers willen laten zien dat er wat te kiezen valt.

De verhalen worden gebundeld in een pocket met 20 aanstekelijke verhalen. Verschillende woonvoorbeelden passeren de revue, zoals het wonen in een mantelzorgwoning, wonen in een nomadentent (ger), met een groep een landhuis huren, wonen in een hofje, wonen in een woongemeenschap, wonen met meerdere generaties, wonen met een partner met dementie. De persoonlijke verhalen vullen de auteurs aan met praktische informatie.

Multimediaal project

De campagne Het Nieuwe Ouder Worden van ActiZ en het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg ondersteunen Villa Begonia door input te leveren aan woonvariaties, want leden van Aedes en ActiZ spelen vaak een rol bij de verschillende woonvormen. Villa Begonia zet verschillende middelen in om de verhalen te verspreiden, zoals een eigen website met een blog, een Facebookpagina en actuele berichten op twitter. Maar er zijn nog meer plannen.

Doe mee!

Villa Begonia zoekt nog meer partners die het project kunnen steunen door financiĆ«le ondersteuning, inhoudelijke voeding of anderszins. Meedoen? Mail naar Yvonne Witter van het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg  of naar Piet van Os

08-04-2014 18:23

Meer informatie

  • Het artikel over Villa Begonia dat onlangs in Trouw stond is te downloaden op www.villabegonia.nl
Aedes Actiz