Dementie modelwoning Woerden van Technologie Thuis Nu!

Dementie modelwoning laat technologische oplossingen zien

In Woerden is†sinds kort†een dementie modelwoning te bezichtigen.†De woning is een samenwerking van OTIB en Alzheimer Nederland binnen het project Technologie Thuis Nu! In de modelwoning zijn slimme, bewezen technologische oplossingen voor de zorgvraag van mensen met dementie toegepast. Mensen met dementie willen zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. OTIB†en Alzheimer Nederland willen†laten zien dat zelfstandig wonen, door de toepassing van technologie op maat, langer kan.

Samenwerkingsverband

De dementie modelwoning is gerealiseerd door een nauwe samenwerking tussen OTIB†(Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf) en Alzheimer Nederland. Deskundigen vanuit de ouderenzorg hebben samen met installateurs gewerkt aan het ontwerp van de woning. Met hun inbreng is een woning tot stand gekomen die aan de wensen en eisen van mensen met dementie en hun mantelzorgers voldoet. De woning is echter een beginpunt. Op basis van bezoeken van onder andere ervaringsdeskundigen zal de woning verder worden ontwikkeld.

Toekomst vraagt om actie

Opening dementie modelwoning op 26 april 2012Tijdens de opening van de dementie modelwoning hebben de aanwezigen aanbevelingen en actiepunten geformuleerd die nodig zijn om voldoende maatwerkwoningen te realiseren. Een panel van experts, waaronder DaniŽlle Harkes (manager Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen en Zorg), Marijke Oploo (mantelzorger van een dementerende partner en directeur van een serviceflat), Wim van Minnen (CSO - Koepel van Ouderenorganisaties) en Elly Verburg, directeur OTIB ging met elkaar en de aanwezigen hierover in debat. Met deze toekomstagenda willen de initiatiefnemers van de werkconferentie landelijk het belang van maatwerkwoningen voor een specifieke doelgroep zowel maatschappelijk, economisch als politiek gezien agenderen.

Technologie Thuis Nu!

Technologie Thuis Nu! is een project van OTIB. Dit†project is opgezet als samenwerkingsverband van OTIB, UNETO-VNI, de Stichting Innovatie Alliantie, het Lectoraat Vraaggestuurde Zorg van de Hogeschool Utrecht en de Taskforce Innovatie Regio Utrecht. Technologie Thuis Nu! bestaat inmiddels†uit een miniwoonwijk in Woerden met modelwoningen waarin de nieuwste technische innovaties zijn toegepast gericht op langer zelfstandig wonen.

Meer informatie

  • Wilt u een modelwoning bezichtigen? Neem dan contact op met het Loket van Technologie Thuis Nu! via telefoonnummer 0348-437380.†
  • Lees meer over de modelwoningen van Technologie Thuis Nu!

15-05-2012