Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg

Dementieproject 'Leefcirkels' wint Smart Homes Award 2012

Stichting tanteLouise-Vivensis uit Bergen op Zoom heeft de Smart Homes Award voor het beste gerealiseerde domoticaproject gewonnen. Het winnende project 'Leefcirkels' biedt dementerende ouderen meer leef- en bewegingsvrijheid en zorgt er voor dat zij langer in hun oude vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. De jury was vooral gecharmeerd van de mogelijke toepasbaarheid in andere zorgcentra in het land. "TanteLouise Vivensis is winnaar vanwege de grote effecten op de bewoners en hun omgeving. Wij vinden het belangrijk dat de kennis en ervaring die hier wordt opgedaan ook wordt verspreid, zodat deze techniek ook elders kant worden ingezet."

Polsband en sensor

Verzorgingshuizen krijgen steeds vaker te maken met dementerende bewoners, die zwaardere zorg nodig hebben. Vaak betekent dit een overplaatsing van een zorgafdeling naar een verpleegafdeling. Maar juist het verlies van de vertrouwde omgeving kan desoriëntatie, onrust en een afnemende gezondheid veroorzaken. Bij Stichting tanteLouise-Vivensis krijgen dementerende bewoners een eigen 'Leefcirkel' toegewezen door gebruik te maken van een polsband met sensor. Hiermee blijven deuren gesloten naar plekken die voor onveilige situaties kunnen zorgen. Omdat de 'Leefcirkel' individueel wordt ingesteld, hebben de bewoners bij Stichting tanteLouise-Vivensis een maximale leefruimte en dus meer levensvrijheid. Wanneer een bewoner onverhoopt toch buiten zijn veilige 'Leefcirkel' komt, wordt een medewerker gealarmeerd. Verzorgenden hoeven op deze manier dus ook niet constant iedereen in de gaten te houden.

Aandacht voor sociale aspect 

De jury complimenteerde Stichting tanteLouise-Vivensis met de zorgvuldige aanpak van het project en de aandacht voor het sociale aspect van de cliënt. Medewerkers en familieleden zijn nauw betrokken bij het project en er is volop ruimte voor scholing, waarvoor zelfs een ruimte speciaal is ingericht om te oefenen met deze domotica-toepassing. Ook medebewoners zijn blij met het project, dat er voor zorgt dat hun vertrouwde medebewoners niet hoeven worden overgeplaatst naar een verpleegunit.  

10-12-2012 13:57

Meer informatie

Aedes Actiz