Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg

Ouderen positiever over domotica dan professionals

Beeldschermzorg. Foto: ActiZ.

Ouderen zijn over het algemeen positiever over domotica dan zorgprofessionals. De technologische toepassingen worden ook niet gezien als een inbreuk op de privacy. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit een onderzoek dat zorgorganisatie Thebe heeft uitgevoerd naar de inzet van domotica in het nieuwe woonzorgcentrum De Geerhof in Chaam. Het onderzoek is uitgevoerd onder cliënten, hun familieleden en zorgprofessionals.

Beter uitleggen

Laura Kallenberg, programmamanager Zorginnovatie en Technologie noemt het opvallend dat alle ondervraagden open staan voor nieuwe toepassingen. Hoewel ook de medewerkers over het algemeen positief zijn is er bij hen hier en daar onduidelijkheid over domotica. 'Daar gaan we iets aan doen, onder meer door de werking van sommige toepassingen nog beter uit te leggen', zegt Kallenberg. Cliënten en familieleden worden geïnformeerd door de toepassing van domotica in overleg met de familie vast te leggen in het zorgleefplan.

Zinvolle domotica

De resultaten van het onderzoek gebruikt Thebe bij het opstellen van de programmas van eisen van komende bouwprojecten. Uitgangspunt is dat domotica alleen wordt ingezet als het zinvol is. Thebe neemt met De Geerhof deel aan het project Kleinschalig Wonen met Domotica (KWmD) van het ministerie van VWS en Syntens.

17-10-2011 13:26

Meer informatie

Aedes Actiz