Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg

Uitgelicht: Meer doen met bestaande woningvoorraad

"Je kunt veel met renovatie", vindt architecte Karin Vissers (Vissers & Roelands architecten). En ze heeft bewijs. In Deurne zijn drie rijwoningen van woningbouwvereniging Bergopwaarts als pilotproject getransformeerd naar zes meergeneratiewoningen. De woningen zijn gesplitst. Senioren wonen op de begane grond, starters, kleine huishoudens op de verdieping. Beiden hebben hun eigen entree en behouden daarmee hun privacy. De begane grond is volledig toegankelijk en er is een tuin. De eerste verdieping is ruim, licht en hoog. "Corporaties hebben grote woningen over en een tekort aan kleine woningen. Dan is het slim om te kijken naar transformatie van het bestaande vastgoed."

Transformatie eengezinswoningen Deurne

Tijdens het congres 'Expeditie Begonia, op zoek naar meer variatie in wonen en zorg' op dinsdag 24 maart 2015 nodigt het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg u uit voor een zoektocht langs uiteenlopende woonvormen. U maakt kennis met sleutelfiguren van nieuwe woonconcepten, gaat zelf aan de slag met het ontwerpen van een geschikte woonvorm en hoort de inspirerende woonverhalen van anderen. Architecte Karin Vissers (Vissers & Roelands architecten) vertelt u tijdens dit congres over de ontwikkeling en het proces van het plan en de afwegingen vanuit de woningbouwvereniging.

Meer behoefte aan kleine woningen

Woningbouwvereniging Bergopwaarts vult hiermee een tekort in aan kleine, betaalbare wooneenheden, aansluitend op de demografische ontwikkelingen. Er is meer behoefte aan kleine, gelijkvloerse woningen en minder behoefte aan eengezinswoningen. Het aantal eenperoonshuishoudens groeit. De resultaten spreken voor zich: een significante verhoging van de huuropbrengsten, het verbeteren van energielabel E naar A, een snelle bouwtijd, geen onrendabele top. En het is gewild: voor de zes woningen waren er 36 gegadigden. "Bovendien verlengt het de levensduur. Sommige van de woningen zouden gesloopt worden maar kunnen door de renovatie weer 40 jaar mee", aldus Vissers.

Splitsen en uitbreiden

De woningen zijn niet alleen gesplitst maar ook uitgebreid. Op de begane grond is een uitbouw gekomen met twee slaapkamers. Er is een badkamer gemaakt op de plek waar voorheen de keuken was. De woonkamer heeft een open keuken gekregen. In de bovenwoning is een nieuwe keuken en badkamer geplaatst maar is ook een woonkamer met open keuken en een slaapkamer te vinden. De woningen vallen allemaal binnen de sociale huur. En volgens Vissers kan terugdraaien altijd. Wat ze zelf ook aantrekkelijk vindt is dat een wijk gemĂȘleerd blijft met een mix van starters, senioren, kleine huishoudens. Na de evaluatie van de pilot in Deurne gaat Vissers met de corporatie kijken naar de rest van het woningbezit. Ook is ze druk met het geven van presentaties aan andere corporaties. "Sommige corporaties zijn er nog niet klaar voor, maar we hebben wekelijks verzoeken om ons project te presenteren bij corporaties die interesse hebben." Volgens Vissers neemt de waardering voor het idee toe. Het project is daarom ingediend bij de Gulden Feniks 2015, de nationale renovatieprijs.

16-03-2015 13:16

Meer informatie

Aedes Actiz