Eerste thuishuis voor ouderen op komst

26-09-2006

'Een soort studentenhuis voor eenzame ouderen', zo luidt de omschrijving van het eerste thuishuis voor ouderen in Nederland. Er zijn concrete plannen om nog dit jaar een thuishuis voor ouderen in Eindhoven te openen. Vijf alleenstaande 65-plussers gaan in het huis samenwonen.

Wat is een thuishuis?

Een thuishuis is een huis gericht op ouderen die dreigen te vereenzamen of niet alleen willen wonen. De ouderen hebben ieder een eigen woon-slaapkamer met badkamer en toilet en delen een gemeenschappelijke ruimte. Zij kunnen met elkaar de maaltijden gebruiken, maar zich ook terugtrekken.

Behoefte aan contact

Jan Ruyten van Thuis in Welzijn, onderneming voor maatschappelijke ondersteuning, deed onderzoek in de volksbuurt Kronehoef in Eindhoven. Uit het onderzoek bleek dat veel ouderen zich eenzaam voelen. Vooral ouderen van wie de partner is overleden en van wie veel vrienden en kennissen zijn weggevallen voelen zich eenzaam. Deze ouderen willen, net zoals de meeste ouderen, graag zelfstandig blijven wonen. Maar zij gaven aan dat zij behoefte hebben aan meer contact.

Gerund door vrijwilligers

Zo is het idee geboren om een thuishuis te starten. Het huis zal gerund worden door vrijwilligers. De vrijwilligers krijgen van tevoren een korte opleiding. Zij halen er pas professionele zorg bij als het echt nodig is. Het concept is afkomstig uit de palliatieve zorg, waar het hospice en bijna-thuishuis voor terminale patiënten al geruime tijd draaien.

Thuishuis past binnen de Wmo

Het project past prima binnen de Wmo, omdat het project gedragen wordt door vrijwilligers uit de buurt, er pas banden zijn met professionele zorg indien dit noodzakelijk is en het een 'outreachend karakter' in de buurt heeft. Het thuishuis moet eenzaamheid voorkomen en ervoor zorgen dat "mensen gewoon leuk samen oud kunnen worden", aldus Ruyten.

Meer belangstelling

Als het project in Eindhoven succesvol blijkt, zullen er meerdere huizen komen. Eenzaamheid komt veelvuldig voor, ook bij andere groepen, zoals jongeren en allochtonen. In de wijk Kronehoef wordt al gedacht aan een thuishuis voor allochtone vrouwen. Volgens Ruyten is er ook belangstelling getoond voor een thuishuis in een plattelandsgemeente. Een zorgaanbieder uit een grote stad liet ook weten interesse te hebben in het concept.

Hoop op bijdrage woningcorporatie

In Eindhoven zijn de aspirant-bewoners al gevonden. De hoop is nu gevestigd op de woningcorporatie. De woningcorporatie zou een huis of groot appartement beschikbaar kunnen stellen, zodat de ruimte verbouwd kan worden tot een thuishuis. Woningcorporaties maken wel vaker huurwoningen vrij voor maatschappelijke doeleinden. In Enschede bijvoorbeeld hebben de woningcorporaties Volion en de Woonplaats huurwoningen vrijgemaakt voor huiskamerprojecten voor eenzame ouderen. Het project Buurtkamer Enschede is een groot succes.

Meer informatie

Op de site Thuis in welzijn vindt u meer informatie over de Thuishuizen.

Lees meer over eenzaamheid van ouderen.

Lees meer over de Wmo.


zoeken in 118 websites