Ross ontvangt Groenboek Roze Ouderen

11-01-2007

Op dinsdag 9 januari ontving staatssecretaris van VWS Clémence Ross-van Dorp het Groenboek Belweek Roze Ouderen. Het rapport is het resultaat van de Belweek Roze Ouderen die drie maanden geleden werd gehouden. Het is de eerste keer dat op deze schaal de behoeften van homo- en lesbische ouderen rond zorg, welzijn en wonen in kaart zijn gebracht.

Tijdens de belweek konden homo- en lesbische ouderen hun wensen en behoeften op het gebied van zorg, welzijn en wonen kenbaar maken. De signalen van meer dan 250 roze ouderen vormen de basis voor het groenboek. De bellers brachten verschillende onderwerpen ter sprake waaronder homo-onvriendelijkheid binnen de ouderenzorg, eenzaamheid en zorgen om toekomstige zorg.

Beperkte vraag roze woonzorgprojecten

Wat betreft wensen voor toekomstige woonzorgvoorzieningen geven de respondenten aan zo lang mogelijk zelfstandig te willen blijven wonen. Indien men niet meer zelfstandig kan blijven wonen, gaat de voorkeur van de meesten uit naar woonvormen waarin een duidelijk zichtbare plaats voor roze ouderen wordt ingeruimd, bijvoorbeeld in een mix van 50 procent hetero-ouderen en 50 procent homo-ouderen. Een woonvoorziening voor uitsluitend homoseksuelen en lesbiennes is slechts door enkelen genoemd. Men vindt het van groter belang dat het personeel in de zorg homovriendelijk is.

Meer informatie

De belweek is een initiatief van ANBO voor 50-plussers, COC Nederland, MOVISIE Lesbisch en Homobeleid en Schorer. Meer informatie over het project en volledige rapport zijn te vinden op www.rozeouderen.nl. Zie ook het ANBO-persbericht over het Groenboek.


zoeken in 118 websites