Haagse Hindoestanen willen wooncomplex

22-02-2007

Een initiatiefgroep afkomstig uit de Haagse Hindoestaanse gemeenschap wil meergeneratiewoningen laten bouwen. Uniek aan dit project is dat er 75 woningen gerealiseerd moeten worden voor jong én oud in Den Haag. Gisteren presenteerde de initiatiefgroep haar plannen tijdens een mini-conferentie.

Het Seva-gevoel

De initiatiefgroep bestaat uit acht Hindoestanen van verschillende leeftijden. "Wij missen in Nederland het 'seva'-gevoel, wat nog het beste te omschrijven is als 'warmte'. Wij willen gezamenlijk wonen, maar met voldoende gelegenheid voor privacy", vertelt Glen Dharmapal, één van de leden van de initiatiefgroep. Nadrukkelijk willen ze verschillende generaties bijeen brengen, zodat jongeren en ouderen elkaar kunnen helpen en van elkaar kunnen leren. "Zo worden Hindoestaanse waarden doorgegeven", meent Dharmapal.

Gemeenschappelijke ruimte naast privacy

Er moet een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte komen, zodat bewoners belangrijke gebeurtenissen als huwelijken, feesten en geboorten kunnen vieren. Ontmoeten staat centraal in de Hindoestaanse cultuur. Daarom wil de groep ook een gemeenschappelijke buitenruimte met bankjes en speelruimte. Andere woonwensen zijn het niet in één ruimte plaatsen van toilet en keuken. Verder dienen de woningen bij voorkeur geen open keuken te hebben. Ook moeten mensen gewoon hun eigen voordeur hebben voor de nodige privacy.

Corporatie ondersteunt de groep

Woningcorporatie Haag Wonen ondersteunt de initiatiefgroep stevig. "Wij zorgen ervoor dat zij professionele ondersteuning krijgen, zodat de energie van de groep niet wegvloeit. We willen er als corporatie graag aan meewerken, want daar zij we voor. Bovendien spreekt er zoveel woongeluk uit de groep, dat we hun droom willen helpen verwezenlijken", aldus de heer Annius Hoornstra, directeur Vastgoed & Ontwikkeling van Haag Wonen. De corporatie zorgde onder andere voor organisatie van de mini-conferentie zodat de groep zich kon presenteren. De corporatie heeft een adviseur van bureau Woonconsultancy ingehuurd om de groep te adviseren.

Plannen zijn gereed

Wanneer het project gereed zal zijn, is nog onbekend. De plannen zijn er, nu nog steun van onder meer de gemeente. De lokale politiek was in ieder geval laaiend enthousiast op de conferentie. Het project is een samenwerkingsverband van Haag Wonen, AM projectontwikkelaar en adviesbureau RS Woonconsultancy. De woningen staan open voor alle inwoners van Den Haag, mits zij affiniteit hebben met de Hindoestaanse cultuur. Lees meer.

Meer informatie


zoeken in 118 websites