Thuishuizen staan op het punt door te breken

17-01-2008

Het Thuishuis is een nieuwe woonvorm voor eenzame ouderen. Zes initiatieven bevinden zich in een vergevorderd stadium en de opening van het eerste Thuishuis staat voor de deur. Een Thuishuis is een huis waar ouderen die eenzaam zijn of dreigen te vereenzamen met leeftijdgenoten samen kunnen wonen. Vrijwilligers ondersteunen hen waar gewenst. In een nieuw artikel van het Kenniscentrum kunt u lezen welke mogelijkheden Thuishuizen bieden en hoe de huizen ervoor staan.

Thuishuis past binnen de Wmo

Het Thuishuis past binnen de doelstelling van de Wmo. Het Thuishuis draait om participatie van mensen, zowel van de oudere bewoners als van de vrijwilligers. Buurtbewoners zijn welkom in het huis, hetgeen past bij de doelstelling van de Wmo om sociale samenhang en leefbaarheid in buurten te vergroten.
Lees direct het nieuwe artikel over de Thuishuizen (pdf, 111 kb).

Diverse initiatieven lopen

Op drie plekken is al een haalbaarheidsonderzoek gedaan, namelijk in Eindhoven, Boxmeer en in Amsterdam. In Eindhoven is een groep van 19 vrijwilligers opgeleid en al outreachend actief in de buurt . Er zijn op diverse andere plekken in het land ook concrete initiatieven, zoals in Nieuwerkerk a/d IJssel, Amsterdam Zuidoost, Cuijk, Lith, Woerden en Ronde Venen. Deze initiatieven lopen, twee zijn in voorbereiding. Nog nergens is een huis open, maar de eerste opening staat voor de deur. Nog dit jaar verwacht Jan Ruyten, directeur van organisatie Thuis in Welzijn en bedenker van dit concept de opening van het eerste Thuishuis.

Kansen voor aanbieders van wonen, zorg en welzijn

Het Thuishuis biedt kansen voor woningcorporaties, zorgorganisaties, gemeenten en de bewoners zelf. Ouderen kunnen langer in hun vertrouwde woonomgeving blijven wonen en zullen minder een beroep doen op hulp- en dienstverlening van zorg- en welzijnsorganisaties. De zorgorganisaties kunnen wel een ondersteunende taak vervullen. Voor woningcorporaties is het een kans om maatschappelijk te ondernemen. 'Het past goed binnen de activiteiten die wij als corporatie op dit moment ontplooien rond leefbaarheid', zegt Eric Schlangen van corporatie Woonmaatschappij Maasland. Deze corporatie zoekt een geschikte locatie voor het Thuishuis.

Bewoners hebben met de komst van een Thuishuis een alternatieve mogelijkheid om zelfstandig te blijven wonen, maar met zorg en welzijn in de buurt. 'Een Thuishuis past in een keuzenpalet voor mensen. Een Thuishuis is één van de mogelijkheden, juist in een stad waar de eenzaamheidsproblematiek groot is, vooral onder oudere migranten', aldus Piet Pellikaan, regiodirecteur bij de Osiragroep in Amsterdam. De Osiragroep zet zich in om een Thuishuis voor oudere migranten te realiseren.

Nieuw artikel over de Thuishuizen

Lees meer over het Thuishuis in het nieuwe artikel 'Op een leuke manier oud worden in studentenhuis voor ouderen. Waar professionals vrijwilligers ondersteunen' van het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg.
Lees het artikel over de Thuishuizen (pdf, 111 kb).

Thuishuis op de Project!mpuls

Op de Project!mpulsbijeenkomsten op 9, 16, 17 en 24 april 2008 vinden sessies plaats over de Thuishuizen. Woningcorporaties en zorgorganisaties die betrokken zijn bij Thuishuizen geven inzicht in de kansen en bedreigingen, (on)mogelijkheden die Thuishuizen bieden. Lees meer over de Project!mpulsbijeenkomsten.


zoeken in 118 websites
gosznac-diplomy.com www.gosznac-diplomy.com https://gosznac-diplomy.com/diplom-sredne-spetcialnoe-obrazovanie http://https://gosznac-diplomy.com/kupit-diplom-v-moskve gosznac-diplomy.com www.gosznac-diplomy.com https://gosznac-diplomy.com/svidetelstvo-o-rozhdenii www.gosznac-diplomy.com https://gosznac-diplomy.com/kupit-diplom-sssr https://gosznac-diplomy.com/diplom-stroitelya
?????? ????????????? ? ?????
????? ?? ?????? ?????? ????? ?????? ?????? ???????? ?? 9 ??????? ?????? ?????? ?????? ??????? ?????? ?????? ? ??????? ??????????? ?????? ?????? ??????????? ?????? ????????????? ? ????? ?????? ?????? ???????? ?????? ?????? ????? ?????? ?????? ????????? ?????? ?????? ????????? ??? ?????? ?????? ?????? ?????? ???? ?????? ?????? ? ??????? ??????????? ?????? ???????? ?? 9 ????? ?????? ???????? ?? 11 ????? ?????? ?????? ?????? ????????
??? ?????? ??????
https://originality-diplomas.com/
?????? ??????? ? ??????
https://rudiplomis24.com/
?????? ?????? ????????????
http://https://lands-diplom.com/
?????? ???????? ?? 9 ?????
gosznac-diplom.com www.aurus-diplom.com
?????? ?????? ????????
https://originality-diplomans.com/
?????? ????????????? ? ????????
rudiplomis24.com
?????? ??????
www.lands-diplom.com
?????? ?????? ?????? ???????
http://https://gosznac-diplom.com/ diploman-doci.com
?????? ?????? ?????? ???????
http://https://originality-diplomans.com/
?????? ?????? ?????????
https://rudiplomista24.com/
?????? ?????? ?????????
http://https://lands-diplom.com/
?????? ?????? ????????????
https://gosznac-diplom24.com/ http://https://diploman-doci.com/
?????? ????????????? ? ????????
http://https://originality-diplomas.com/
?????? ????????????? ? ?????
http://https://rudiplomis24.com/
?????? ?????? ????????
http://https://diploma-asx.com/
?????? ????????
gosznac-diplom24.com www.aurus-diplom.com
?????? ?????? ? ??????? ???????????
http://diplomsagroups.com/kupit-diplom-v-gorode/bryansk.html https://lands-diploma.com/ originality-diploman24.com ?????? ?????? ? ??????? ??????????? https://originality-diploma24.com/??????-????????? ?????? ?????? ? ??? http://https://russiany-diplomas.com chelyabinsk.arena-diplomi24.com https://chelyabinsk.arena-diplomi24.com/ www.diplomsagroups.com http://https://ufa.arena-diplomi24.com/ voronezh.arena-diplomi24.com