Alleen nog kleinschalig bouwen voor mensen met dementie

13-06-2005

Dit was de uitkomst van het landelijk symposium 'Psychogeriatrische verpleeghuiszorg Groots in Kleinschaligheid' op vrijdag 27 mei bij Netwerk Zorgaanbieders Rijmond (NZR) locatie De Hofstee. Het symposium is bezocht door 130 belangstellenden uit alle hoeken van het land.

Het symposium vond plaats ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van verpleeghuis De Hofstee en het 10-jarig bestaan van woongebouw De Naber. Diverse sprekers, zoals Tweede Kamerlid Gerdi Verbeet (PvdA) en Jenneke van Veen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, gaven onder leiding van dagvoorzitter prof. R. Huijsman een lezing over actuele thema’s rondom de kleinschalige zorg aan mensen met dementie.

Na de lezingen konden de deelnemers meedoen aan workshops waarin onder meer de behoefte van bewoners met dementie en de praktijk van de ombouw naar een kleinschalig verpleeghuis aan de orde kwamen evenals het verplegen volgens het leefstijlenconcept. Het Aedes-Arcares Kenniscentrum Wonen-Zorg verzorgde een workshop over het ontwerpen van kleinschalige groepswoningen.

Een groot aantal traditionele verpleeghuizen overweegt momenteel een verbouwing, zodat ook zij kleinschalige zorg kunnen leveren. Bij zo’n verbouwing komt veel kijken. Hoe zit het met de financiering? Welke eisen worden gesteld aan kwaliteit? En aan bouw? Tijdens het symposium zijn op deze en andere vragen antwoorden geformuleerd.

De presentaties van de sprekers tijdens het symposium zijn te downloaden op de website van De Hofstee.


zoeken in 118 websites