Ervaringen domotica dementerenden beschikbaar

09-05-2006

Domotica in groepswonen voor mensen met dementie is nog geen gesneden koek. Dat is één van de ervaringen met het realiseren en gebruiken van domotica voor deze doelgroep. De ervaringen zijn opgedaan in het Leo Polakhuis te Amsterdam en Molenkwartier te Maassluis en zijn nu beschikbaar in een rapport.

De rapportage omvat beschrijvingen van de pilots, een overzicht van de belangrijkste ervaringen, dertien tips, een korte technische introductie, een overzicht van andere domotica-initiatieven voor dementerenden en een literatuurlijst.

Leo Polakhuis en Molenkwartier

Beide projecten pionieren met volledig nieuwe systemen die bedoeld zijn om de veiligheid van de bewoners en hun bewegingsvrijheid te vergroten. Er wordt gebruik gemaakt van technieken om 's nachts een hulpvraag bij bewoners te detecteren en via handsets door te geven aan het personeel. Cameratoezicht behoort in Molenkwartier tot de mogelijkheden. In het Leo Polakhuis gebruikt men leefcirkels: de mogelijkheid om bewoners een grotere of kleinere leefruimte aan te bieden.
In Molenkwartier wordt de domotica sinds 2004 gebruikt. Het Leo Polakhuis wordt in het voorjaar van 2006 in gebruik genomen. De beschreven ervaringen in het Leo Polakhuis betreffen met name de ervaringen met de ontwikkeling van een nieuwe vorm van domotica.

Ervaringen

Voor beide projecten zijn de ervaringen beschreven betreffende de domotica-functies, de techniek, bekostiging en exploitatie, totstandkoming en gebruikerservaringen (laatste alleen in geval van Molenkwartier).

Enkele van de dertien tips

Ook wordt in het rapport aandacht gevraagd voor het belang van standaardisatie, open standaarden en open source.

Open source

Het DAP-concept is een systeem gebaseerd op open standaarden en open source. Een voorloper van het DAP-concept is toegepast in het Leo Polakhuis. In het Leo Polakhuis is de techniek gebaseerd op een open standaard TCP/IP. Het DAP-concept is dat ook maar is tevens open source. Lees meer.

Lees meer:


zoeken in 118 websites